onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mikroklima, çevresindeki büyük iklim (makroklima) özelliklerinden ayrılan küçük iklim alanıdır. Küçük alanlı iklim, mikro iklim denilebilir. Mikroklimayı mikroklimatoloji bilimi inceler. Mikroklima, yükselti, yeryüzü şekli, toprak tipi, bitki örtüsü, su kaynakları, rüzgar, hava kirliliği gibi faktörlerden etkilenir. Mikroklima, bitki ve hayvan yaşamı, tarım ürünleri, mimari tasarım ve insan sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar.

Mikroklima örnekleri olarak şunları verebiliriz:

  • Anamur: Akdeniz Bölgesinde bulunan Mersin’e bağlı Anamur ilçesinde, şehrin diğer yerlerinden farklı olarak muz da yetiştirilmektedir. Bunun nedeni Anamur’da mikro klima iklim tipinin görülmesidir.
  • Rize: Karadeniz Bölgesinde bulunan Rize’nin iç kesimlerinde görülen mikro klimanın etkisiyle bu şehirde de mandalina yetiştirilmektedir.
  • Yusufeli: Karadeniz Bölgesinde bulunan Artvin ili Yusufeli ilçesi dağların arasında alçak bir vadi içerisinde yer aldığından mikro klima alanı olarak değerlendirilir. Karadeniz iklim bölgesinde Akdeniz İkliminin karakteristik bitkisi zeytinin tarımının yapılabilmesi bunun nedenidir.
  • Iğdır: Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Iğdır sert karasal iklimin hakim olduğu bir yerdir. Iğdır Ovası’nda pamuk yetiştirilmesi mikro klima örneğidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...