onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
70 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Bu sorunun cevabı hayır olacaktır, gezegenler uydusu olup olmamasına göre sınıflandırılamaz. Çünkü gezegen olmanın kriterleri arasında uydusu olmak veya olmamak yoktur. Gezegen olmak için bir gök cisminin Güneş’in etrafında yörüngeye sahip olması, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olması ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş olması gerekir. Bu tanıma göre, Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Bu gezegenlerin beşinde (Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve Neptün) doğal uydular bulunurken, üçünde (Merkür, Venüs ve Uranüs) uydusu yoktur. Ama bu durum onların gezegenliğini etkilemez. Uydusu olan veya olmayan gezegenler aynı kategoride yer alır.

Uydusu olmayan gezegenlerin yanında, Güneş Sistemi’nde cüce gezegen adı verilen başka bir kategori daha vardır. Cüce gezegenler de Güneş’in etrafında yörüngeye sahip olan ve kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan gök cisimleridir. Ancak cüce gezegenler yörüngelerinin yakın çevresini temizleyemedikleri için gezegen olarak kabul edilmezler. Cüce gezegenler arasında da uydusu olanlar ve olmayanlar vardır. Bilinen beş cüce gezegenden dördünün (Plüton, Haumea, Makemake ve Eris) uydusu varken, birinin (Ceres) uydusu yoktur. Uydusu olan veya olmayan cüce gezegenler de aynı kategoride yer alır.

Özetle, gezegenler uydusu olup olmamasına göre sınıflandırılabilir mi sorusunun cevabı hayır, sınıflandırılamaz olacaktır. Gezegen veya cüce gezegen olmanın belirleyici özelliği uydusu olmak veya olmamak değil, yörüngesinin yakın çevresini temizlemiş olmak veya olmamaktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...