onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
128 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde tarafından 27 244 801

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Küçük ve büyük kan dolaşımının amacı, vücudun oksijen ve besin ihtiyacını karşılamak ve atık maddeleri uzaklaştırmaktır. Küçük kan dolaşımı, kalpten akciğerlere ve akciğerlerden kalbe geri dönen kanın yaptığı dolaşımdır. Küçük kan dolaşımının amacı, vücutta kirlenen kanın akciğerlerde temizlenmesini sağlamaktır. Büyük kan dolaşımı ise kalpten vücudun diğer organlarına ve organlardan kalbe geri dönen kanın yaptığı dolaşımdır. Büyük kan dolaşımının amacı, oksijen bakımından zengin olan temiz kanın dokulara götürülmesi ve dokularda oluşan artık maddelerin toplardamarlar vasıtasıyla kirli kan olarak kalbe geri getirilmesidir. Küçük ve büyük kan dolaşımının farkları şunlardır:

  • Küçük kan dolaşımı kalbin sağ yarısında başlar ve sol yarısında biter. Büyük kan dolaşımı ise kalbin sol yarısında başlar ve sağ yarısında biter.
  • Küçük kan dolaşımı sadece akciğerleri kapsar. Büyük kan dolaşımı ise vücudun tüm organlarını kapsar.
  • Küçük kan dolaşımında kirli kan temizlenir. Büyük kan dolaşımında temiz kan kirlenir.
  • Küçük kan dolaşımında atardamarlar kirli kan, toplardamarlar temiz kan taşır. Büyük kan dolaşımında ise atardamarlar temiz kan, toplardamarlar kirli kan taşır.


image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...