onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
33 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İbn-i Sina, 10. yüzyılda yaşamış ünlü bir İranlı tıpçı, filozof, yazar ve bilim adamıdır. Asıl adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi’dir. Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde doğmuş ve Hamedan şehrinde ölmüştür. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. En büyük eseri Kitabu’ş-Şifa’dır (“Sağlık Kitabı”), insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olarak kabul edilir. Ayrıca el-Kanun fi’t-Tıb (“Hekimlik Yasası”), Yunan hekimlerinin bulgularına olduğu kadar kendi gözlem ve deneylerine de dayanan bir tıp ansiklopedisidir.

İbn-i Sina, Batı bilim dünyasının başat felsefelerini Doğunun düşünsel düzleminde yorumlamış; başta tıp olmak üzere, fizik, kimya, astronomi, simya, metafizik, tabiat, matematik ve geometriye kadar hemen her pozitif bilim dalıyla ilgili önemli eserler ortaya koymuştur. İslam alimi olarak da tanınmıştır. Felsefe alanında ise metafizik doktrinini geliştirmiş ve Tanrı’nın varlığına ilişkin argümanlarını ortaya atmıştır.

İbn-i Sina’nın eserleri

Yaşamı boyunca ortaya koyduğu düşüncelerle hem Doğu hem de Batı dünyasını etkilemiştir. Ay’da bir kratere ismi verilmiştir. İbn-i Sina’nın eserlerinin sayısı konusunda araştırmacılar tarafından farklı sayılar verilmektedir. Ancak en az 241 eserinin olduğu tahmin edilmektedir.

Eserlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • El-Kanun fi’t-Tıb (Tıp tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Dünya genelinde birçok üniversitede uzun yıllar boyunca ders kitabı olarak kullanılmıştır. Eserde, hem sağlığın hem de hastalığın nedenleri anlatılmıştır.)
  • İşarat ve’l-Tembihat
  • Kitabü’ş-Şifa
  • Kitabu’l-İnsaf
  • Danişname-i Alai

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...