onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
51 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sömürgecilik ile manda ve himaye arasındaki fark şöyledir:

  • Sömürgecilik, bir devletin kendi ülkesinin sınırları dışında başka ulusları, devletleri, toplulukları siyasal ve ekonomik açıdan egemenliği altına alarak yayılmasıdır. Sömürge devletler iç ve dış işlerinde tamamen bağımlıyken, başka bir devletin himayesine girmiş ülkeler iç işlerinde özgürdür.
  • Manda ve himaye, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sömürgecilik yerine kullanılan bir terimdir. Bu sisteme göre, kendi kendini yönetme kabiliyeti olmayan devletler, kendi kendine yeterli düzeye gelinceye kadar, gelişmiş devletlerin yönetimi ve koruması altında yaşayacaklardı. Manda ve himaye belirli bir zaman dilimini kapsar.
  • Sömürgecilik ile manda ve himaye arasındaki farkın temelinde ABD’nin sömürge alanlarının genişlemesine sıcak bakmaması vardır. ABD’nin önderliğinde Milletler Cemiyeti kurulmuş ve manda sistemi ortaya çıkmıştır. Manda sisteminde sömürgeciliğin yerini daha insancıl bir yönetim biçimi alması amaçlanmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...