258 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 70, 71, 72 S Cevapları - FCM Yayıncılık</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan satırlara yazınız.

1. Sigaranın insan sağlığına ne gibi zararları vardır? Bilgi veriniz.

Cevap:

Sigaranın insan sağlığına birçok zararı bulunmaktadır. İşte sigaranın bilinen zararları: Devamı..

2. İslam dini kumar oynamayı niçin yasaklamıştır? Açıklayınız.

Cevap:

İslam, kumarı birkaç nedenden dolayı yasaklamıştır: Devamı..

3. Alkollü içki içmenin ve uyuşturucu kullanmanın kişiye ve topluma ne gibi zararları vardır? Örnekler veriniz.

Cevap:

Alkollü içki ve uyuşturucu kullanımının kişiye ve topluma pek çok zararı bulunmaktadır. İşte bazı örnekler: Devamı...

4. Zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yapılabilir? Önerilerinizi ve düşüncelerinizi yazınız.

Zararlı alışkanlıklar, sağlığımızı, mutluluğumuzu ve yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilen davranışlardır. Sigara, alkol, uyuşturucu, aşırı yeme, fiziksel hareketsizlik, az uyku, aşırı kafein tüketimi, stres ve anksiyete gibi zararlı alışkanlıklar, pek çok hastalığa ve soruna neden olabilirler.

Zararlı alışkanlıklardan korunmak için şu öneriler faydalı olabilir: Devamı..

5. “Sarhoşluk veren her şey haramdır.” (Müslim, 73.) hadisinin vermek istediği mesaj nedir? Açıklayınız.

Cevap:

“Sarhoşluk veren her şey haramdır.” (Müslim, 73.) hadisinin vermek istediği mesaj, İslam dininde akıl ve sağlık gibi büyük nimetleri korumak için sarhoşluk veren maddelerden uzak durulması gerektiğidir. Bu maddeler insanın aklını, iradesini, davranışlarını ve ahlakını bozar, hem kendisine hem de başkalarına zarar verir. Bu nedenle dinen haram kılınmıştır. Bu hadis aynı zamanda, sarhoşluk veren maddelerin ismi ne olursa olsun, aynı hükmü taşıdığını da belirtmektedir. Örneğin, alkol, uyuşturucu, sigara, esrar gibi maddeler sarhoşluk veren maddeler grubuna girer ve haramdır.

B. Tebbet suresinde nelerden söz edilmektedir? Bilgi veriniz.

Cevap:

Tebbet Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 111. suresidir ve Mekke döneminde indirilmiştir. Bu sure, 5 ayetten oluşur. İsmini, birinci ayetteki “kurudu/kurusun” anlamındaki “تَبَّتْ” (tebbet) kelimesinden alır. Davamı..

C. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1 Aşağıdaki ifadelerden hangisi kumarla ilgili yanlış bir yargı içermektedir?

A) Kumar yüzünden birçok insan parasını ve malını kaybeder.

B) Kumar, toplumda kavga ve düşmanlıklara yol açar.

C) Kumar, kişiyi çalışarak kazanmaya ve üretken olmaya yönlendirir.

D) İslam’a göre kumarda elde edilen para ve mallar haksız kazanca girer.

Cevap: C

2. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi arkadaşların birbirlerinin huylarından, özelliklerinden ve alışkanlıklarından etkileneceğini belirtmek için söylenmiştir?

A) “Ne ekersen onu biçersin.”

B) “Hatasız kul olmaz.”

C) “Bir elin nesi var iki elin sesi var.”

D) “Üzüm üzüme baka baka kararır.”

Cevap: D

3. Hz. Yahya (a.s.) ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden biridir.

B) Mısır’da doğup büyümüştür.

C) Hz. Zekeriya’nın (a.s.) oğludur.

D) Mescid-i Aksâ’da insanlara öğütler verir ve Allah’a (c.c.) dua ve ibadet ederdi.

Cevap: B

4. I. Kötü alışkanlıkları olan kimselerle arkadaş olmak

II. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunmak

III. Basın yayın organlarında zararlı alışkanlıklara yönlendirici reklamlar yer alması IV. Büyüklerin tutum ve davranışlarını bilinçsizce taklit etmek.

Yukarıdakilerin hangileri kişiyi zararlı alışkanlıklara yönlendiren faktörlerdendir?

A) II, III, IV B) I, III, IV C) Yalnızca I D) II, IV

Cevap: B

Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (D) Kitap okumak, spor yapmak, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak gibi uğraşlar, kişinin zararlı alışkanlıklardan uzak olmasına katkı sağlar.

2. (D) Tebbet suresinde, Ebu Lehep ile karısının, Peygamberimize (s.a.v.) ve İslam’a olan düşmanlıkları sebebiyle Allah’ın (c.c.) gazabına uğrayacakları ifade edilir.

3. (Y) Ara sıra sigara içmek, kumar oynamak ve benzeri zararlı alışkanlıklar bağımlılık yapmaz.

4. (D) Şans oyunları da bir tür kumar sayılır.

5. (Y) Sigara, içki ve kumar gibi kötü alışkanlıklar sadece kişiye zarar verir.

6. (D) İslam dini kumar yoluyla elde edilen para ve malları haksız kazanç sayar.

D. Aşağıda Tebbet suresinin bazı bölümleri boş bırakılmıştır. Bu boş bırakılan yerleri tamamlayınız.

Cevap: Bismillâhirrahmânirrahim. Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebbe mâ eğnâ anhü mâlühûvemâ keseb Seyeslâ nârân zâte leheb. Vemraetühû hammâletel hatab cidiha hablün min mesed

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...