onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Maddelerin farklı fiziksel hâllerde bulunmasının nedeni, maddelerin farklı erime ve kaynama noktalarına sahip olmalarıdır. Erime noktası, bir maddenin katı hâlden sıvı hâle geçtiği sıcaklıktır. Kaynama noktası ise, bir maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçtiği sıcaklıktır. Oda koşulları dediğimizde, genellikle 25°C sıcaklık ve 1 atm basınçtan bahsederiz.

Oda koşullarında, erime noktası 25°C’nin altında olan maddeler katı hâlde, kaynama noktası 25°C’nin üstünde olan maddeler gaz hâlde, erime ve kaynama noktaları arasında olan maddeler ise sıvı hâlde bulunurlar. 

Örneğin:

  • Demirin erime noktası yaklaşık 1538°C, kaynama noktası ise yaklaşık 2862°C’dir. Bu değerler oda koşullarının çok üstündedir. Bu yüzden demir oda koşullarında katı hâlde bulunur.
  • Oksijenin erime noktası yaklaşık -218°C, kaynama noktası ise yaklaşık -183°C’dir. Bu değerler oda koşullarının çok altındadır. Bu yüzden oksijen oda koşullarında gaz hâlde bulunur.
  • Civanın erime noktası yaklaşık -39°C, kaynama noktası ise yaklaşık 357°C’dir. Bu değerler oda koşulları arasındadır. Bu yüzden civa oda koşullarında sıvı hâlde bulunur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...