onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
122 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Hidrojen bağı, bir moleküldeki hidrojen atomunun çok elektronegatif bir atomla (F, O veya N) bağlanması sonucu oluşan özel bir dipol-dipol etkileşimidir. Hidrojen bağı, hidrojen atomunun kısmi artı yükle yüklenmesi ve başka bir moleküldeki elektronegatif atom ile çekim kuvveti oluşturması nedeniyle meydana gelir.
  • Hidrojen bağı, polar moleküller arasında gerçekleşir. Polar moleküllerde elektronegatiflik farkı 0.5’ten büyük olan atomlar arasında kovalent bağ vardır. Bu bağlar nedeniyle molekül boyunca net bir elektrik yükü dağılımı olur.
  • Hidrojen bağına örnek olarak su (H2O), amonyak (NH3), etanol (C2H5OH), hidroklorik asit (HCl) ve formik asit (HCOOH) gibi moleküller verilebilir. Bu moleküllerde hidrojen atomu F, O veya N gibi elektronegatif atomlarla bağlanmıştır. Bu moleküller arasında hidrojen bağı oluşması için aynı zamanda dipol momentleri de olmalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...