onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
98 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının artması sonucu Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığının yükselmesi olayıdır. 

Küresel ısınmaya neden olan gazlara örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Karbondioksit (CO 2): Fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, tarım ve sanayi gibi insan faaliyetleri atmosfere karbondioksit salar. Karbondioksit atmosferdeki en yaygın ve en önemli sera gazıdır.
  • Metan (CH 4): Hayvancılık, pirinç tarımı, çöp sahaları, doğal gaz kaçakları ve bataklıklar gibi kaynaklar atmosfere metan salar. Metan karbondioksitten daha güçlü bir sera gazıdır.
  • Azot oksitler (N 2 O ve NO x): Gübre kullanımı, fosil yakıtların yakılması, araç egzozları ve sanayi prosesleri atmosfere azot oksitler salar. Azot oksitler de karbondioksitten daha güçlü bir sera gazıdır.
  • Florlu gazlar (CFC, HFC, PFC ve SF 6): Soğutucu akışkanlar, sprey kutuları, köpük üretimi ve elektrik ekipmanları atmosfere florlu gazlar salar. Florlu gazlar en güçlü sera gazlarıdır ve ozon tabakasına da zarar verir.

Küresel ısınmanın Dünya için olumsuz sonuçları vardır. Buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, iklim değişikliği, doğal afetlerin artması, biyolojik çeşitliliğin azalması ve insan sağlığının bozulması bunlara örnek olarak verilebilir. Küresel ısınmayı durdurmak veya yavaşlatmak için sera gazı emisyonlarını azaltmak gerekir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...