173 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde ♦ tarafından
<span itemprop="name">8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 166, 167, 168 Cevapları - MEB Yayınları</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
♦ tarafından
♦ tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 166 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.
Cevap:

1. Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türklerin mallarına el koyması üzerine Türkiye de dış politika ilkelerinden mütekabiliyet ilkesi gereği Türkiye’deki Rumların mallarına el koydu.

2. Osmanlı Devleti’nden kalan dış borçlar, yeni kurulan Türkiye’nin ekonomisi üzerinde ağır bir yük olmaya 1954 yılına kadar devam etti.

3. Türkiye, İspanya’nın teklifi üzerine Milletler Cemiyeti’ne üye olmuştur.

4. Misak-ı Millî sınırları içinde olan Hatay, Atatürk’ün gayretleri sonucu 1939 yılında Türkiye’ye katılmıştır.

5. Türkiye’nin batı sınırları 1934 yılında imzalanan Balkan Antantı ile güvenlik altına alınmıştır.

B. Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

1. Türk dış politikasının temel ilkeleri nelerdir?
Cevap: 

  • Tam Bağımsızlık
  • Gerçekçilik
  • Akılcılık
  • Mütekabiliyet
  • Milli Menfaatleri Esas Alma
  • Barış
  • Türk ve Dünya Kamuoyunu Dikkate Alma

2. Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin izlediği dış politikayı nasıl etkilemiştir?
Cevap: Lozan Antlaşması, Türkiye’nin iç ve dış politikasının belirlenmesinde etkili olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında yapılan inkılaplar da Lozan’ın etkisiyle olmuştur. 

3. Osmanlı Devleti’nden kalan dış borçlar Türkiye’yi nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Osmanlı Devleti’nden kalan borçların hepsi Türkiye’ye kalmıştı. Daha sonra ödendi fakat Türkiye’nin ekonomik kalkınma planlarında aksamalara sebep oldu.

4. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine davet edilmesinde neler etkili olmuştur?
Cevap: Türkiye’nin izlediği barışçıl politika İspanya’nın Milletler Cemiyetine öneride bulunmasını sağladı. Bu sayede Türkiye, Milletler Cemiyetine davet edildi.

5. Atatürk, Hatay’ın Anavatan’a katılması için neler yapmıştır?
Cevap: Atatürk, Hatay’ın Anavatan’a katılması için kararlı tutum sergiledi. Birçok şehirde bu konu hakkında konuşma yaptı. Hasta olmasına rağmen Mersin’e giderek Hatay hakkında bilgi aldı. Diplomasisi sayesinde bu sorunu savaşsız yoldan çözümüne katkı sağladı.

6. Yabancı okullar sorununu Türkiye Cumhuriyeti nasıl çözmüştür?
Cevap: Lozan sonrasında, Türkiye çıkarılan “Tevhid-i Tedrisat Kanunu” ile yabancı okulların ayrıcalıklarına son verilerek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Yabancı okullara Türk öğretmenler, tarih ve coğrafya dersleri konuldu.

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 167 Ders Kitabı Cevapları

C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sorunun Cevabı: D) Yayılmacılık

2. Sorunun Cevabı: C) Kanunlara uyan yabancı okulların eğitim faaliyetlerini devam ettirebilecek olmaları

3. Sorunun Cevabı: C) Akılcılık

4. Sorunun Cevabı: D)Boğazlar’dan hangi devletlerin gemilerinin geçiş yapabileceğine Türkiye karar verecektir.

5. Sorunun Cevabı: A) İleri görüşlülüğü

6. Sorunun Cevabı: D)Yabancı gemilerin Boğazlardan geçişi yasaklandı.

7. Sorunun Cevabı: B) Mütekabiliyet

8. Sorunun Cevabı: A) Musul sorununda

9. Sorunun Cevabı: B) Mübadele sorunu

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 168 Ders Kitabı Cevapları

10. Sorunun Cevabı: A) Musul sorunu

11. Sorunun Cevabı: C) Pakt’a üye devletler birlikte hareket ederek sınırlarını genişleteceklerdir

12. Sorunun Cevabı: A) Yabancı okullar sorunu

13. Sorunun Cevabı: D) I, II ve III

14. Sorunun Cevabı: C) Fransa İngiltere Yunanistan

15. Sorunun Cevabı: B) Bulgaristan

Ç. Aşağıda verilen gelişmeleri kronolojik sırayı takip ederek tarih şeridine yerleştiriniz.
Cevap: 

  1. Ankara Antlaşması
  2. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Üye Olması
  3. Balkan Antantı
  4. Montrö Boğazlar Sözleşmesi
  5. Sadabat Paktı
  6. Hatay’ın Ana Vatan’a Bağlanması

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...