onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
48 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Tevhit, Arapça kökenli bir kelime olup “tek kılmak, birlemek” anlamına gelir. Dini bir terim olarak, Allah’ın birliğini kabul etmek ve O’nu ibadetle birlemek anlamına gelir. Tevhit, Kuran’ın dört büyük esasından en büyük olanıdır ve “Allah’tan başka ilah olmadığına inanmak” demektir. Bu inanç, Allah’ın hiçbir eşi, dengi ve ortağı olmadığına inanmayı içerir.

Tevhit, üç ana kategoriye ayrılır:

  1. Rububiyyet Tevhidi: Allah’ın yaratan, sahip olan, öldüren, yaşatan, dirilten, rızıklandıran, yöneten, fayda ve zarar veren, dualara icabet eden, kaza ve kaderi takdir eden olduğuna inanmaktır.
  2. Uluhiyyet Tevhidi: İbadetin yalnızca Allah’ın hakkı olduğuna inanmaktır. Hiçbir ibadeti az dahi olsa Allah’tan başkasına yapmamaktır.
  3. İsim ve Sıfat Tevhidi: Allah’ın kendini Kur’an’da vasfettiği, Rasulullah’ın sahih sünnetlerinde bizlere açıkladığı üzere, bütün noksanlıklardan uzak, yani kemal sıfatlara sahip olduğuna inanıp, bu isim ve sıfatları artırmadan, azaltmadan, saptırmadan, sapık tevillerle tevil etmeden, iptal etmeksizin, örnek ve nasıllık vermeksizin ve mahiyetini araştırmaksızın olduğu gibi kabul etmektir.

Bir kişi tevhidin bu üç türüne de iman etmedikçe mü’min olamaz. Tevhit, aynı zamanda Allah’ın tekliğine, varlığına, bütün yetkin konuların kendisinde toplandığına inanmayı ifade eder.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...