6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 222 Ders Kitabı Cevapları
Hazır mıyız?
Çevremizde bulunan hacmini bildiğimiz bir cisim ile başka bir cismin hacmini tahmin edebilir miyiz? Düşününüz ve açıklayınız.
Cevap: Tahmin edebiliriz. Çünkü birbirine benzeyen cisimlerin hacimleri de birbirlerine yakındır.
Sıra Sizde – 1
Dikdörtgenler prizması şeklindeki bir okul binasının ayrıtları 49,6 m, 41,2 m ve 29,8 m olduğuna göre okul binasının hacmini tahmin ediniz.
Cevap: 50 . 41. 30 = 61 500 m³
Sıra Sizde – 2
Yüksekliği 1,1 cm olan kare prizmasının hacmi tahmini 220 cm³ olduğuna göre taban alanının tahmini değeri kaç santimetrekaredir?
Cevap: 15 . 15 = 225 cm²
6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 223 Ders Kitabı Cevapları
Sıra Sizde – 3
Hacmi yaklaşık 8,1 cm³ olan kalemler ile yandaki kalemlik doldurulmak isteniyor. Kalemlik en fazla 15 tane kalem alabildiğine göre kalemliğin hacminin tahmini değerinin kaç desimetreküp olacağını bulunuz.
Cevap: 15 . 8 120 cm³ → 0,012 dm³
Sıra Sizde – 4
Ayrıtları 8,9 m, 7,3 m ve 11,1 m olan dikdörtgenler prizmasının hacminin tahmini değeri kaç metreküptür?
Cevap: 9 . 7 . 11 = 693 m³
6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 224 Ders Kitabı Cevapları
Konu Değerlendirme
1. Yukarıdaki kekin hacminin tahmini değeri kaçtır?
Cevap: 12 . 5 . 15 = 900 cm³
2. Yukarıda bir tanesinin ayrıt uzunlukları 10,3 cm, 4,4 cm ve 2,1 cm olarak verilen 6 adet gofretin toplam hacminin tahmini değeri kaç santimetreküptür?
Cevap: 10 . 4 . 2 = 80
80 . 6 = 480 cm³
3. Ayrıt uzunlukları 49,6 dm, 30,3 dm ve 50,1 dm olan akvaryumun 2/3 ’si su ile doludur. Buna göre akvaryumdaki suyun hacminin tahmini değeri kaç milimetreküptür?
Cevap: 50 . 30 . 50 = 75 000 dm³
0,0750 mm³
0,075 .2/3 = 0,05 mm³
4. Bir ayrıt uzunluğu 45,2 santimetre olan küp şeklinde kutular bir kamyonun kasasına yerleştirilecektir. Kamyon kasasının hacmi yaklaşık 9 metreküp olduğuna göre kasaya tahmini kaç tane kutu yerleştirilebilir?
Cevap: 45 . 45 . 45 = 91 125 cm³
91 125 cm³= 0,91125 m³
9/ 0,9 = 10 tane kutu yerleştirilir.
5. Yukarıdaki şeklin hacminin tahmini değeri kaç santimetreküptür?
Cevap: D) 360
4 . 6 . 5 = 120
6 . 6 . 5 = 180
6 . 2 . 5 = 60
120 + 180 + 60 = 360
6. Bir konteynerin ayrıtlarının uzunluğu 19,1 m, 9,9 m ve 3,2 m’dir. Buna göre bu konteynerin hacminin tahmini değeri kaçtır?
Cevap: B) 570
19 . 10 . 3 = 570 m³
7. Ekmek paketinin içinde 10 dilim ekmek vardır. Dilimlerin kalınlığı 2,9 santimetre, boyu ve yüksekliği 9,1 santimetre olduğuna göre paketin hacminin tahmini değeri kaç santimetreküptür?
Cevap: A) 3000
3 . 10 . 10 = 300 cm³
300 . 10 = 3 000 cm³
8. Dikdörtgenler prizması şeklinde bir süt kutusunun ayrıtları 18,8 santimetre, 5,2 santimetre ve 10,4 santimetredir. Bu kutunun içinde 2/5 kadar süt bulunduğuna göre sütün hacminin tahmini değeri kaç santimetreküptür?
Cevap: A) 380
Hacim= 19 . 5 . 10 = 950 cm³
950 . 2/5 = 380 cm³