288 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 Cevapları - MEB Yayınları</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 200 Ders Kitabı Cevapları

Hazır mıyız?

Etrafınızda bulunan çember şeklindeki nesnelere örnekler veriniz.
Cevap: Dönme dolap, bardağın ağzı, yüzük, hulahop. 

Sıra Sizde – 1

Aşağıdaki görselde çemberin merkezini, yarıçapını ve çapını gösteriniz.
Cevap:

image

Sıra Sizde – 2

Aşağıdaki görselde çemberin merkezini, yarıçapını ve çapını gösteriniz.
Cevap:

image

6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 201 Ders Kitabı Cevapları

Sıra Sizde – 3

Şekilde verilen E merkezli çemberde yarıçap ve çap olan doğru parçalarını çiziniz.
Cevap:

image

Sıra Sizde – 4

Yanda verilen E merkezli çemberde hangi doğru parçasının çap olduğunu bulunuz ve bunun sebebini belirtiniz.
Cevap: AC doğru parçası çaptır. Çünkü tam merkezden geçmektedir.

6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 202 Ders Kitabı Cevapları

Sıra Sizde – 5

Verilen noktaların çemberin hangi bölgesinde olduğunu yazınız.
Cevap: 

Çemberin üzerindeki noktalar: L, N
Çemberin iç bölgesindeki noktalar: R, P, M, Z, V
Çemberin dış bölgesindeki noktalar: S, Y, X


Sıra Sizde – 6

Aşağıdaki görsellerin hangilerinin çembere, hangilerinin daireye örnek olduğunu altlarındaki boşluklara yazınız.
Cevap:

image

6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 203 Ders Kitabı Cevapları

Konu Değerlendirme

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız.
Cevap: 

• Bir çemberin ….merkezi… bu çember üzerindeki bütün noktalara eşit uzaklıktadır.

• Bir çemberde ….yarıçap…. çap uzunluğunun yarısıdır.

• Bir çemberin kendisi ve …..iç….. bölgesinden oluşan şekle daire denir.


2. Verilen noktaların A merkezli çemberin merkezine uzaklığını yarıçapı referans alarak ifade ediniz.
Cevap: AE – AD – AB


3. Yandaki noktalarla çemberin bölgelerini eşleştiriniz.
Cevap:

image

4. Yukarıdaki şekilde çemberin dış bölgesinde verilen B noktasının O merkezli çembere en kısa uzaklığı 7 cm, çemberin merkezine uzaklığı 13 cm olduğuna göre çemberin çapı kaç santimetredir?
Cevap:
13 – 7 = 6 yarıçap ise;

R: 6 + 6 = 12 cm


5. Yukarıda k doğrusu üzerindeki noktalar verilmiştir. Çember ile k doğrusunun ortak noktaları aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) U, Y, V 


6. Yandaki daire ile k doğrusunun ortak noktaları aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) V, U, Y, S


7. Yarıçapları 1 cm, merkezleri M ve N olan çemberler ABCD dikdörtgeninin kenarlarına bir noktada değecek şekilde çizilmiştir. Buna göre ABCD dikdörtgeninin çevre uzunluğu kaç santimetredir?
Cevap: A) 12
4 + 4 + 2 + 2 = 12


8. KLMN karesinin kenarlarına yarıçapları eş olan çemberler yukarıdaki gibi çizilmiştir. Ç(KLMN)= 64 cm ise bir çemberin çapı kaç santimetredir?
Cevap: A) 8
64 ÷ 4 = 16

16 ÷ 2 = 8


6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 204 Ders Kitabı Cevapları

Hazır mıyız?

Yanda verilen görseller gibi çember ve daireye model olabilecek örnekler düşününüz ve açıklayınız.
Cevap:
Çember→ Simit, hulahop, yüzük, bilezik.

Daire→ Para, kapak, top, tabak.


6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 205 Ders Kitabı Cevapları

Sıra Sizde – 1

Yarıçapı 25 cm olan tekerleğin 3 defa döndüğünde kaç cm yol alacağını bulunuz.
Cevap:
π . R = 3 . 50 = 150
150 . 3 = 450 cm.


Sıra Sizde – 2

Çapı 14 m olan çemberin çevresi kaç metredir?
Cevap: 22/7 . 14 = 44 m


Sıra Sizde – 3

Yukarıdaki lastiğin çapı 49 santimetredir. Lastiğin 4 tur attığında alacağı mesafeyi cm cinsinden bulunuz.
Cevap: 22/7 . 49 = 616 cm.


Sıra Sizde – 4

Aşağıdaki A, B, C merkezli çemberlerin hangisinin uzunluğu 12,56 birimdir?
Cevap: 4 . 3,14 = 12,56 br.


Tartışalım

Çevrenizde kolayca ulaşabileceğiniz çember şeklindeki cisimlerin π değerini nasıl bulursunuz?
Cevap: Çevre formülünden pi değerini bulabiliriz. Çevreyi yarı çapa böler ve daha sonra 2 ye bölerek pi değerini buluruz.


6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 206 Ders Kitabı Cevapları

Konu Değerlendirme

1. Noktalı kâğıt üzerine çizilmiş çemberin çevresi kaç birimdir?
Cevap:  6 . 3,14 = 18,84 br.


2. Kareli zemine çizilmiş P ve R merkezli yarım çemberlerin oluşturduğu şeklin çevresi kaç birimdir?
Cevap:
3 . 1 = 3

3 . 2 = 6
3 + 6 = 9 cm→ 2 tam çember çevresi
Yarım çemberler→ 4,5 cm.


3. Tekerleğinin yarıçapı 20 cm olan bir bisikletli [AC] arasında yol alıyor. [AC] arası 12 m olduğuna göre bu yol boyunca bisikletin tekerleği kaç tur döner?
Cevap:
40 . 3 = 120 cm

12 m= 1200 cm
1200 ÷ 120 = 100 tur döner


4. Aşağıdaki ifadeler doğru ise başındaki 8. kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap:

(D) Bir çemberde çap, yarıçapın 2 katıdır.

(D) Bir çemberin çapının uzunluğu R ise çevresi Ç = π ∙ R’dir.

(Y) π sayısı, ondalık kısmı 3 basamaklı bir sayıdır.

(Y) Çemberin uzunluğunun çapına oranı 2 π’dir.


5. Yandaki bisikletin arka tekerleğinin yarıçapı 15 santimetredir. Arka tekerlek 5 tur attığında ön tekerlek 3 tur atıyorsa ön tekerleğin çapı kaç santimetredir?
Cevap: D) 50
3y = 5x

15 . 5 = x . 3
x = 25 cm yarıçap
Çap = 50 cm.


6. A, U, S merkezli çemberlerin çapları sırasıyla 30, 20 ve 50 cm ise Ç(AUS) kaç santimetredir?
Cevap: A) 50
15 + 10 + 25 = 50 cm


7. 1,5 km’lik mesafeyi bir araba tekerleği 1000 tur döndüğünde kat edebiliyorsa bu tekerleğin çapı kaç santimetredir?
Cevap: D) 0,5
1,5 km = 1500 m

1500 ÷ 1000 = 1,5
1,5 ÷ 3 = 0,5


8.Yanda verilen O merkezli daire şeklindeki masa örtüsünün çevresi kaç santimetredir?
Cevap: A) 220
40. 22/7 = 125

30. 22/7 = 95
125 + 95 = 220

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...