6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 40 Ders Kitabı Cevapları
HAZIR MIYIZ?
8 adet defter ve 12 adet kalem kendi aralarında gruplara ayrılarak çocuklara dağıtılacaktır. Her bir çocukta eşit sayıda defter ve eşit sayıda kalem olacak şekilde kaç farklı paylaşım yapılabileceğini düşününüz ve açıklayınız.
Cevap:
Eşit sayıda kalem ve defter dağıtılacağına göre;
1 erli dağıtım yapılabilir
2 şerli dağıtım yapılabilir
4 erli dağıtım yapılabilir.
SIRA SİZDE-1
48 ve 72 sayılarının ortak bölenlerini bulunuz.
Cevap: 2 , 4 , 6 , 8 , 12 , 24
SIRA SİZDE-2
Ağırlıkları 72 ve 64 kilogram olan çuvallardaki nohutlar eşit ağırlıklı paketlere konulacaktır. Buna göre bir paketteki nohudun ağırlığının kaç kilogram olabileceğini bulunuz.
Cevap:
Paketlerdeki ağırlıklar 2 , 4 , 8 kg. olabilir.
6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 41 Ders Kitabı Cevapları
SIRA SİZDE-3
Ali’nin 20 misketi, Can’ın 15 misketi vardır. Ceren’in ise Ali ve Can’ın misket sayılarının katı olan bir sayı kadar misketi vardır. Buna göre Ceren’in misket sayısı kaç olabilir?
Cevap: Ceren’in misket sayısı 60 olabilir.
20 nin katları= 20-40-60-80
15 in katları= 15-30-45-60-75
SIRA SİZDE-4
5 ve 9 sayılarının iki basamaklı ortak katlarını bulunuz.
Cevap: Ortak katları 45 ve 90 dır.
5 ‘in katları=5-10-15-20-25-30-35-40-45-50-55-60-65-70-75-80-85-90
9’un katları=9-18-27-36-45-54-63-72-81-90
SIRA SİZDE-5
6 ve 9 sayılarının iki basamaklı ortak katlarını bulunuz.
Cevap: Ortak katları 18- 36-54-72-90 dır.
6’nın katları=12-18-24-30-36-42-48-54-60-66-72-78-84-90
9’un katları= 18-27-36-45-54-63-72-81-90
SIRA SİZDE-6
Bir kasadaki armutların sayısı 40 ile 60 arasındadır. Bu armutlar dörderli ve yedişerli olarak gruplara ayrılabildiğine göre kasadaki armut sayısı kaçtır?
Cevap: Kasadaki armut sayısı 28-56-84 olabilir
7’nin katları= 14-21-28-35-42-49-56-63-70-77-84-90
4’ün katları=12-16-20-24-28-32-36-40-44-48-52-56-60-64-68-72-76-80-84-88
6. Sınıf Matematik MEB Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı Cevapları
KONU DEĞERLENDİRME
1. Yukarıda ölçüleri verilen dikdörtgen biçimindeki çim alan, eş kareler şeklinde bölgelere ayrılmak isteniyor. Buna göre eş şekildeki her bir parçanın kenar uzunluğunun kaç metre olabileceğini bulunuz.
Cevap: 13 iki sayınında ortak böleni olduğundan dolayı her bir parçanın kenar uzunluğu 13 cm. olur.
91 in bölenleri= 13
39 un bölenleri=13
2. Taner, yukarıda verilen iki odun parçasını eşit uzunlukta ve hiç artmayacak şekilde parçalara ayırmayı düşünüyor. Parçaların kaç santimetre olabileceğini bulunuz.
Cevap: İki sayıda 5 ile tam bölünebildiğinden dolayı
5 cm. lik parçalara ayırmalıdır.
80 / 5= 16
65 / 5=13
3. Aynı hastanede çalışan doktorlardan Mehmet Bey 6 günde bir, Sinem Hanım 10 günde bir nöbet tutmaktadır. Bu iki doktor aynı gün nöbet tuttuktan kaç ay sonra tekrar birlikte nöbet tutar?
(1 ay=30 gün)
Cevap: 6 x 10 = 60 günde bir aynı zamanda nöbet tuttukları için;
2 ay sonra denk gelirler
4. Selin, aklından tuttuğu sayının 4 ve 3’e kalansız bölündüğünü söylüyor. Selin’in aklından tuttuğu sayı 30 ile 70 arasında olduğuna göre bu sayının kaç olabileceğini bulunuz.
Cevap: Tuttuğu sayı; 36-48-60 olabilir.
4 ün katları= 32-36-40-44-48-52-56-60-64-68
3 ün katları= 33-36-39-42-45-48-51-54-57-60-63-66-69
5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: Kitapta yer alan soru hatalıdır. Sorunun 2 tane doğru şıkkı bulunmaktadır. A) ve B) şıklarında verilen bilgilerin her ikiside doğrudur.
A) 20 ve 30 sayılarının ortak bölenleri 1, 2 ve 5’tir.
B) 12 ve 18 sayılarının ortak bölenleri 1, 2 ve 3’tür.
6. Aşağıdaki sayı ikililerinden hangisinin ortak bölen sayısı en çoktur?
Cevap: B) 30 ve 40
7. Çiçek dükkânı olan Gül Hanım, sardunyalarını altışar lı ve sekizer li grupladığında hiç sardunya artmıyor. Gül Hanım’ın dükkânında 300’den fazla sardunya olduğu bilindiğine göre en az kaç sardunya vardır?
Cevap: A) 312
312; 8 ve 6 nında katıdır
8. Bir yarış pistinde iki araç başlangıç çizgisinden aynı anda ve aynı yöne doğru harekete başlamıştır. Birinci araç başlangıç noktasına 18 dakikada, ikinci araç ise başlangıç noktasına 24 dakikada geldiğine göre bu araçlar ilk kez kaç dakika sonra başlangıç noktasında tekrar yan yana gelir?
Cevap: C) 72
24 ve 18 in okek bölenlerini alırız= 2-2-2-3-3= 2 nin küpü x 3 ün karesi
8 x 9 = 72