onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
219 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 28 Cevapları

Aşağıda verilen sözlerle ilgili görüşlerinizi sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

 “Kalbinde merhamet olmayana cennet yoktur.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

 “Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.” Ma- hatma Gandhi (Mahatma Gandi)

Cevap:

  • “Kalbinde merhamet olmayana cennet yoktur.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

Bu söz, İslam dininin temel öğretilerinden biri olan merhametin önemini vurgulamaktadır. Merhamet, Allah’ın en güzel isimlerinden biridir ve O’nun rahmetine nail olmak için O’nun kullarına da merhametli olmak gerekir. Merhamet, sadece insanlara karşı değil, tüm canlılara karşı gösterilmesi gereken bir erdemdir. Merhametli olanlar, hem dünyada hem de ahirette mutlu olurlar. Merhametsiz olanlar ise, hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler. Bu yüzden, kalbimizi merhametle doldurmalı ve cennete layık olmalıyız.

  • “Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.” Mahatma Gandhi

Bu söz, Hint bağımsızlık hareketinin lideri ve barış yanlısı bir aktivist olan Mahatma Gandhi’ye aittir. Gandhi, hayvan hakları savunucusu bir kişi idi ve hayvanlara şiddet uygulayanlara karşı çıkardı. Gandhi’ye göre, hayvanlara nasıl davrandığımız, insanlığımızın ve ahlakımızın bir göstergesidir. Hayvanlara saygılı ve sevgili davranan bir millet, büyük ve gelişmiş bir millettir. Hayvanlara eziyet eden ve onları sömüren bir millet ise, küçük ve geri kalmış bir millettir. Bu yüzden, hayvanlara karşı sorumluluklarımızı unutmamalı ve onlara iyi davranmalıyız.

Yaşadıklarınızı anlatırken olayı mı yoksa durumu mu dile getirirsiniz?

Cevap:

Yaşadıklarımı anlatırken, hem olayı hem de durumu dile getirmeye çalışırım. Çünkü bence, bir anlatımın etkili ve zengin olması için, hem olayın ne olduğunu hem de olayın nasıl olduğunu, nasıl hissettirdiğini ve nasıl etkilediğini anlatmak gerekir. Olay, anlatımın iskeletini oluştururken, durum ise anlatımın canını verir.

Sayfa 32 Cevapları

1. Okuduğunuz hikâyede geçen “mesire”, “intizam”, “bilâkis” gibi kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Anlamını bulamadığınız kelimeleri sözlüklerden araştırınız. 
Cevap: Mesire: gezilecek, piknik yapılacak yer, bağlık bahçelik, yeşillik yer. İntizam: Düzenli olma, düzenlilik Bilakis: Tam tersine 
2. Okuduğunuz hikâyenin temasını ve konusunu aşağıdaki kutucuklara yazınız. 
 Cevap: 
Konu: Ana okulu öğrencileri tarafından çok sevilen bir  mahalle köpeği olan Gamsız’ın ölümü          
Tema: Hayvan sevgisi 

Sayfa 34 Cevapları

6. Okuduğunuz hikayenin serim, düğüm ve çözüm bölümlerini metnin üzerinde gösteriniz. Aşağıdaki tabloda verilen “Evet / Hayır” ifadelerinden uygun olanları işaretleyerek soruları cevaplayınız.

Serim 
a. Mekân ve kahraman / kahramanlar tanıtılmış mı? ( Evet) 
b. Olay ortaya konmuş mu? (Evet) Düğüm 
c. Okurda merak uyandırılmış mı? (Evet)  Olay örgüsü oluşturulmuş mu? (Evet) 
d. Çatışma / çatışmalar var mı? (Evet) Çözüm 
e. Olay beklenmedik biçimde sonlanmış mı? (Evet) f. Olay çözülmüş mü? (Evet) 

7. Gamsızın Ölümü metnindeki temel çatışmayı / karşılaşmayı ve ona bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz. 
Cevap: Hikayedeki  çatışma öğretmenlerin Gamsızın ölmek üzere olduğunu fark etmeleri üzerine çocukları ondan uzak tutmaları, buna karşın çocukların köpeğe yakın olmak, onunla ilgilenmek istemelerinden doğmaktadır.  

8. Okuduğunuz hikâyedeki olaylar ile kendi hayatınız ve çevrenizdeki olayları benzerlik veya farklılıklar açısından değerlendiriniz. Değerlendirmelerinizi defterinize yazınız. 
Cevap: Hikaye beni çok etkiledi. Kahramanların başından geçen şeyler bana yaşanmış olayları duyguları anımsattı. 

9. Okuduğunuz metinde yazarın olay örgüsünü diğer yapı unsurlarına göre daha etkili biçimde ön plana çıkarmasının nedeni nedir? Tartışınız. 
Cevap: Çünkü yazar, hikayedeki kişileri ve bu kişiler arasındaki çatışmaları olay örgüsü  çevresinde kurgulamıştır. Hikayede bir köpeğin başından geçen bir olay, birden fazla etkili çatışmayla okura sunulmuştur. 

10. Gamsızın Ölümü ve Reşat Nuri Güntekin’le ilgili aşağıda verilen eleştiri yazısını okuyunuz. Yapılan bu eleştiriyi kendi yorumlarınızla karşılaştırınız. “Yazarın bu hikâyede hangi davranışın doğru olduğunu 

Cevap: Sade ve canlı bir dille yazdığı eserlerinde Türkçe'mizi başarıyla kullanan Güntekin,  sosyal temalı bu hikayesinde de çocukların şefkatini aynı sıcak üslubuyla yansıtıyor.  Gamsızın Ölümü, “İnsan gibi anlayışlı, fakat insandan daha vefakar” olan mahalle köpeği  Gamsız’la “ana mektep” öğrencilerinin dostluğunu, köpeğin trajik sonunu anlatan kalbe dokunan bir hikaye... Bence yazı çok iyi kaleme alınmış bir yazı. 

Cevap:

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...