Sayfa 64 Cevapları
1. İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız.
Cevap:
İslam dini, paylaşma ve yardımlaşma konularına büyük önem verir. İslam’ın temel prensiplerinden biri olan “Zekat”, Müslümanların yılda bir kez sahip oldukları belirli bir miktar malı veya parası ihtiyaç sahiplerine verme zorunluluğudur. Bu, toplumda ekonomik dengenin sağlanmasına yardımcı olur ve fakirlerin refahını artırır. Devamı..
2. Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız.
Cevap:
Zekât ve sadaka, İslam dininde önemli bir yer tutan iki farklı kavramdır. İkisi arasındaki temel farklar şunlardır: Devamı...
3. İnfak kültürünün toplumumuzdaki yansımalarına örnekler veriniz.
Cevap:
İnfak kültürü, toplumumuzda çeşitli şekillerde yansıtılır. İşte bazı örnekler: Devamı..
4. Hz. Şuayb’ın (a.s.) Medyen toplumuna tebliği hangi hususları içermektedir? Açıklayınız.
Cevap:
Hz. Şuayb (a.s.)'ın Medyen toplumuna tebliği, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen bir dizi önemli konuyu içerir. Devamı..
5. Maûn suresinde hangi mesajlar verilmektedir? Yazınız
Cevap:
-
Yetim ve yoksullara kötü davranılmamalıdır.
-
Namazı düzgün kılmak
-
İnsanlara yardım etmek
-
Dini yaşamak
B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. – Allah’ın (c.c.) bize verdiği nimetlere karşılık bir şükür ifadesidir.
– Fakirlik ve sosyal adaletsizliğin çözüm yollarından biridir.
– Zenginlerle fakirler arasındaki kıskançlık, kin ve düşmanlık duygularını giderir.
Yukarıda bahsedilen ibadet hangisidir?
Cevap: B) Zekât
Sayfa 65 Cevapları
2. Aşağıdakilerden hangisi zekatı verilen mallardan biri değildir?
Cevap: C) Oturulan ev
3. I. Zekât kelimesi temizlenme, çoğalma, bereket, gelişme anlamlarına gelir.
II. Toprak ürünlerinden zekât verilmez.
III. Zekât verirken yakın çevreden başlamalıyız.
IV. Zekât verecek kişi bedence sağlıklı olmalıdır.
Yukarıda zekât ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap: A) I-III
4. I. Ramazan ayında bayram namazından önce verilmesi gerekir.
II. Halk arasında bu sadaka türüne “fitre” de denir.
III. Nisab miktarı malı olan her Müslümanın fitre vermesi gerekir.
IV. Sahip olduğumuz malların kırkta biri oranında verilir.
Yukarıda fıtır sadakası hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Yalnız III
5. “Sadaka-i cariye; insanın ölümünden sonra da sevabı devam eden sadakadır.”
Buna göre aşağıdakilerden hangisi sadaka-i cariye örneği olarak gösterilemez?
Cevap: C) Tebessüm etmek
6. I. Ahmet’in adres soran birine yardım etmesi
II. Talha’nın sınıfa girdiğinde güler yüzle selam vermesi
III. Cem’in yaşlı bir teyzenin poşetlerini taşıması
Yukarıdaki davranışlar hangi ibadet kapsamında değerlendirilir?
Cevap: C) Sadaka-i cariye
Sayfa 66 Cevapları
7. “Zekât veren insanlar hem Allah’a (c.c.) hem de toplumda zor durumda bulunan insanlara karşı görevlerini yapmış olurlar. Zekât ekonomik yönden durumları iyi olan insanların Allah rızası için yoksul, düşkün ve borçlu insanlara yardım etmelerine aracılık eder.”
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi zekâtın toplumsal işlevlerinden biri değildir?
Cevap: D) Toplumsal farklılıkları koruması
8. Allah’ın (c.c) rızasını kazanmak için yapılan her türlü iyiliğe ne denir?
Cevap: B) Sadaka
9. Aşağıdakilerden hangisi Mâûn suresinin mesajlarından biri değildir?
Cevap: A) Oruç bizi iyiliğe yönlendirmelidir
C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerle doldurunuz.
Cevap:
1. İslam dini insana ve topluma faydalı olan hususlarda yardımlaşmayı emrederken
zararlı şeylerde yardımlaşmayı yasaklamıştır.
2. Amellerini gösteriş için yapan kimselere riyakar denir.
3. Hz. Şuayp (a.s.)Allah’a (c.c.) iman ve alışverişte dürüstlüğün önemi
konusunda Müslümanlar için çok güzel bir örnektir.
4. Fıtır sadakası bayram namazı vaktine kadar verilmelidir.
5. Dinen zengin sayılan kimselerin yılda bir kez zekat vermesi gerekir.
D. Aşağıdaki cümleler doğruysa başına (D), yanlışsa (Y) yazınız.
Cevap:
1. (Y) Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan her türlü iyiliğe zekât denir.
2. (Y) Zekâtı önce hiç tanımadığımız yoksullara vermeliyiz.
3. (D) Sadaka-i cariye; insanın ölümünden sonra da sevabı devam eden sadakadır.
4. (D) Allah rızasını kazanmak amacıyla sahip olduklarımızdan harcamaya infak denir.
5. (D) İbadetlerimizde gösterişten kaçınmalıyız.
Sayfa 66 Cevapları
Aşağıdaki soruları cevaplayarak bulmacayı çözünüz.
Cevap: