onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Havadan azot ve oksijen elde etmek için havayı sıvılaştırmak gerekir. Çünkü havada bulunan gazlar farklı kaynama noktalarına sahiptir. Hava yüksek basınç altında soğutularak sıvı haline getirilir. Sıvılaştırılmış hava ayrımsal damıtma yöntemi ile farklı sıcaklıklarda kaynatılır. Böylece havadaki gazlar sırasıyla buharlaşır ve ayrılır.

Havadaki gazların kaynama noktaları şöyledir:

  • Azot: -196°C
  • Oksijen: -183°C
  • Argon: -186°C
  • Karbondioksit: -78°C

Bu değerlere göre havadaki azot gazını elde etmek için sıvılaştırılmış havayı -196°C’de kaynatmak gerekir. Bu sıcaklıkta sadece azot gazı buharlaşır ve ayrılır. Diğer gazlar ise sıvı halde kalır.

Havadaki oksijen gazını elde etmek için ise sıvılaştırılmış havayı -183°C’de kaynatmak gerekir. Bu sıcaklıkta oksijen ve argon gazları buharlaşır ve ayrılır. Karbondioksit ise sıvı halde kalır.

Havadaki argon gazını elde etmek için ise oksijen ve argon karışımını daha düşük bir basınçta tekrar kaynatmak gerekir. Bu şekilde argonun kaynama noktasına ulaşılır ve argon gazı ayrılır.

Havadaki karbondioksit gazını elde etmek için ise sıvılaştırılmış havayı -78°C’de kaynatmak yeterlidir. Bu sıcaklıkta karbondioksit gazı buharlaşır ve ayrılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...