onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 37 153
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Solunum yüzeylerinin genişliğiyle canlıların gelişme düzeyi arasında şöyle bir ilişki kurulabilir:

  • Solunum yüzeyi, çevre ile vücut arasında gaz alışverişinin yapıldığı yüzeydir. Solunum yüzeyinin genişliği, solunum verimliliğini ve oksijen alımını etkiler.
  • Solunum yüzeyinin genişliği, canlının gelişme düzeyi ile doğru orantılıdır. Gelişmiş canlılarda solunum yüzeyi daha geniştir. Bu sayede canlılar daha fazla oksijen alabilir ve daha fazla enerji üretebilirler.
  • Solunum yüzeyinin genişliği, canlının yaşadığı ortama ve vücut yapısına da bağlıdır. Örneğin sucul canlılarda solungaçlar, karasal canlılarda akciğerler solunum yüzeyi olarak kullanılır. Solungaçlar su içindeki oksijeni almak için çok ince ve kıvrımlı yapılardır. Akciğerler ise hava içindeki oksijeni almak için süngerimsi ve baloncuklu yapılardır.
  • Solunum yüzeyinin genişliği, canlının metabolizma hızı ve aktivite düzeyi ile de ilişkilidir. Metabolizma hızı ve aktivite düzeyi yüksek olan canlılarda solunum yüzeyi daha geniştir. Örneğin kuşlarda akciğerlerin yanında hava keseleri de bulunur. Hava keseleri akciğerlerin solunum yüzeyini artırır ve kuşların uçarken daha fazla oksijen almasını sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...