onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
53 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 27 253 824

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hilafetin kaldırılmasının sebepleri şunlardır:

  • Saltanatın kaldırılmasının ardından eski rejim yanlılarının halifelik makamı etrafında toplanmaları. Bazı meclis üyeleri ve siyasi gruplar halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden üstün görmeye ve ona siyasi bir otorite kazandırmaya çalışmışlardır.
  • Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte devlet başkanlığı görevini Mustafa Kemal Atatürk üstlenmiş ve halife sadece ruhani bir lider olarak kalmıştır.
  • Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılan devrimler halifelik kurumunu zayıflatmış ve gereksiz hale getirmiştir.
  • Son halife Abdülmecid Efendi’nin padişah gibi davranması. Abdülmecid Efendi, meclisin kendisine tanıdığı yetkilerin dışına çıkarak bazı siyasi kararlara müdahale etmeye ve yabancı devletlerle ilişki kurmaya çalışmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...