onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
18 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 8 36 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türkiye’de oluşumlarına göre yağış çeşitleri, Dünya’da görülen tüm yağış çeşitlerini kapsar. Bunun nedeni Türkiye’nin dört mevsim yaşayan bir ülke olmasıdır. Sekiz farklı yağış çeşidi vardır. Bu yağış çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:

  • Yağmur: Bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
  • Kar: Beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşididir. Kar taneleri, bulutlarda su buharının donarak katılaşmasıyla oluşur. Kar taneleri yeryüzüne düşerken birbirine yapışarak büyür.
  • Dolu: Bulutlardan buz parçacıkları şeklinde yağan yağış biçimidir. Dolu taneleri, bulutlarda su damlacıklarının donarak katılaşmasıyla oluşur. Dolu taneleri bulut içinde yukarı aşağı hareket ederken büyür ve yerçekimine karşı koyamayacak ağırlığa ulaştığında yeryüzüne düşer.
  • Çisenti: Bulutlardan çok küçük su damlacıkları şeklinde yağan yağış biçimidir. Çisenti, bulutların alçalması veya sisin yükselmesi sonucu oluşur. Çisenti damlacıkları çok küçük olduğu için yere düşmeden önce buharlaşabilir.
  • Kırağı: Yeryüzündeki nesnelerin soğuması sonucu havadaki su buharının yoğunlaşarak katılaşmasıyla oluşan beyaz renkli ince buz tabakasıdır. Kırağı, gökyüzünün açık olduğu bulutsuz gecelerde yerin ısı kaybıyla olur.
  • Sulusepken: Yeryüzündeki nesnelerin soğuması sonucu havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvılaşmasıyla oluşan su damlacıklarıdır. Sulusepken, gökyüzünün açık olduğu bulutsuz gecelerde yerin ısı kaybıyla olur.
  • Konveksiyonel (Yükselim) yağışları: Isınarak yükselen hava kütlesi neme doyarak yağışı meydana getirir. Oluşan yağışa konveksiyonel yağış denir. En fazla ekvatoral bölgede görülen yağış Orta kuşak karalarında karasal iklim bölgelerinde ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Kısa süreli ve sağanak şeklindedir. Türkiye’de ilkbaharda İç Anadoluda, yaz mevsiminde Doğu Anadoluda görülen yağış bu türdendir. İç Anadoluda görülen bu yağışlara halk arasında kırkikindi yağışları denir. Bu yağışlar bölgedeki tahıl tarımı için önemlidir.
  • Cephe (Depresyon) yağışları: Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşması sonucu sıcak hava yükselerek soğur ve yağış oluşur. Bu yağış tür ü en fazla orta kuşakta görülür. Bunun nedeni tropikal kökenli sıcak rüzgarlar ile kutup kökenli soğuk rüzgarların orta kuşakta karşılaşmasıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...