Danişmendname; Anadolu’nun fethini ve bu mücadelenin kahramanlarını anlatan, 12. yüzyılda sözlü olarak şekillenen 13. yüzyılda yazıya geçirilen İslâmî Türk destanlarındandır. XI. Yüzyılda yaşamış Türk devlet adamı Melik Dânişmend Gazi’nin hayatını, savaşlarını, Anadolu’daki bazı şehirlerin fethini ve çeşitli kerametlerini anlatmaktadır.
Danişmendname’nin ilk yazılışı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. İzzeddin Keykavus’un emriyle, münşîlerinden İbn Alâ tarafından 642 (1245) yılında gerçekleştirilmiştir. Ancak bu yazılışın hiçbir nüshası günümüze ulaşmamıştır. Bugün elimizdeki nüshalar, Tokat Kalesi dizdarı Ârif Ali tarafından yeniden kaleme alınmış ikinci yazılıştan ibarettir. Bu yazılışın tarihi ise 762 (1360-61) veya 1421-1451 arası olarak tahmin edilmektedir.
Danişmendname, on yedi meclisten oluşan büyük bir eserdir. Eserde bulunan meclisler müstakil olmakla beraber birbirinin devamı niteliğindedir. Yani konular hep birbirini takip etmektedir ve meclislerin tamamı bir bütünü oluşturmaktadır. Eserin başında Battal Gazi Destanı’nın tamamlandığı bildirilir. Eserin sonunda ise Melik Dânişmend Gazi’nin ölümü ve yerine oğlu Melik Gazi’nin geçmesi anlatılır.