onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
79 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

pH metre ile ölçtüğünüz sonuçlar ile turnusol kâğıdından elde ettiğiniz veriler arasında farklılık olabilir. Bunun nedeni, pH metre ve turnusol kâğıdının farklı özelliklere ve hassasiyete sahip olmasıdır.

pH metre, bir çözeltinin hidrojen iyonu konsantrasyonunu elektriksel olarak ölçen bir cihazdır. pH metre, bir cam elektrot ve bir referans elektrot içerir. Cam elektrot, çözeltinin hidrojen iyonu konsantrasyonuna bağlı olarak değişen bir elektrik potansiyeli üretir. Referans elektrot ise sabit bir potansiyel sağlar. Bu iki potansiyel arasındaki fark, pH metre tarafından okunur ve sayısal olarak gösterilir. pH metre, genellikle 0-14 arasındaki pH değerlerini ondalık basamaklı olarak gösterebilir. Bu nedenle, pH metre çok hassas ve doğru bir ölçüm yöntemidir.

Turnusol kâğıdı ise, bir çözeltinin asitliğini veya bazitesini belirlemek için kullanılan bir göstergedir. Turnusol kâğıdı belirli likenlerden ( kuzukulağı) elde edilen, içeriğinde orsein bulunan ve suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kâğıdına emdirilerek kullanılır. Turnusol kâğıdı asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol kâğıdı, sadece çözeltinin asit veya baz olup olmadığını gösterir; pH değerini tam olarak belirtmez. Ayrıca turnusol kâğıdının renk değişimi, çözeltinin renkli veya bulanık olması durumunda gözle görülmesi zor olabilir.

Özetle, pH metre ile ölçtüğünüz sonuçlar ile turnusol kâğıdından elde ettiğiniz veriler arasında farklılık olabilir. Bunun nedeni, pH metre ve turnusol kâğıdının farklı özelliklere ve hassasiyete sahip olmasıdır. pH metre daha doğru ve kesin bir ölçüm sağlarken; turnusol kâğıdı sadece kabaca bir gösterge verir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...