onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
57 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Dış politika bir devletin millî menfaatlerini korumak amacıyla uluslararası ortamda görüşmeler yoluyla isteklerini karşı tarafa kabul ettirebilme faaliyetidir.

Atatürk Dönemi’nde Türkiye kendi çıkarlarına, uluslararası barışa ve uluslararası hukuka uygun bir dış politika izlemiştir. 

Bu dönemde Türk dış politikasının temel amaçları şunlar olmuştur:

• Misak-ı Millî’de ifade edildiği şekilde millî bir devlet kurmak

• Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi varlığını dünya devletlerine kabul ettirmek

• Her alanda bağımsızlığı gerçekleştirmek ve kazanılan bağımsızlığı özenle korumak

• Savaşın yıkıcılığını bilerek barışı elde etmeye ve korumaya çalışmak

• Türkiye’nin demokratikleşme ve çağdaşlaşma sürecini devam ettirmek Türk dış politikası yukarıdaki hedefleri gerçekleştirmeye çalışırken belli ilkelere göre hareket etmiştir. Atatürk’ün belirlediği bu ilkelerin en başında tam bağımsızlık ilkesi gelir. Atatürk Millî Mücadele’nin başından itibaren dış politikasını tam bağımsızlık esasına dayandırmıştır. Bütün hayatını Türk milletinin bağımsızlığına adadığı için bu idealinden hiçbir zaman taviz vermemiş ve manda fikrine daima karşı çıkmıştır. Ona göre bağımsız bir dış politika izlemeden millî çıkarların korunması mümkün değildir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...