onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
74 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Medine Sözleşmesi, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretinden sonra, Medine’de yaşayan Müslümanlar, Yahudiler ve pagan Araplar arasında imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile farklı dinlere mensup insanların bir arada barış ve huzur içinde yaşaması için bazı kurallar belirlenmiştir.

  • Medine Sözleşmesi’yle devlet ve toplum hayatını ilgilendiren konularda şu kararlar alınmıştır: 

    • Anlaşmaya katılan tüm gruplar, diğer insanlardan ayrı bir ümmet oluşturduklarını kabul ettiler. Bu ümmetin lideri Hz. Muhammed idi ve onun otoritesine saygı gösterdiler.
    • Anlaşmaya katılan tüm gruplar, birbirlerinin can ve mal güvenliğini koruyacaklarını, birbirlerine yardım edeceklerini, birbirlerinin haklarına saygı duyacaklarını taahhüt ettiler.
    • Anlaşmaya katılan tüm gruplar, dini inanç ve ibadet özgürlüğüne sahip olduklarını, dinleri nedeniyle ayrımcılığa uğramayacaklarını veya baskı görmeyeceklerini kabul ettiler.
    • Anlaşmaya katılan tüm gruplar, Medine’nin kutsal bir yer olduğunu, burada kan dökülmesinin yasak olduğunu, Medine’yi dış saldırılara karşı savunacaklarını beyan ettiler.
    • Anlaşmaya katılan tüm gruplar, aralarında çıkabilecek anlaşmazlıkları Hz. Muhammed’in hakemliğinde çözeceklerini, onun verdiği kararlara uymayı kabul ettiler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...