onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Aynı enlem üzerinde yer alan merkezlerin ortak ve farklı özellikleri şunlardır:

  • Ortak özellikler: Aynı enlem üzerinde yer alan merkezler, güneş ışınlarının düşme açısına ve gün uzunluğuna bağlı olarak aynı ısı kuşağına girerler. Bu da bu merkezlerin sıcaklık, basınç, rüzgar ve yağış gibi iklim özellikleri açısından benzerlik göstermelerine neden olur. Örneğin; 40° kuzey enlemi üzerinde yer alan Ankara, Madrid, Roma, Pekin gibi merkezler, ılıman kuşakta yer alır ve dört mevsim yaşarlar .
  • Farklı özellikler: Aynı enlem üzerinde yer alan merkezler, denize olan uzaklıkları, yükselti farklılıkları, kıta içi veya kıyıda olmaları gibi faktörlere bağlı olarak iklim özellikleri açısından farklılık gösterebilirler. Örneğin; 40° kuzey enlemi üzerinde yer alan Ankara ile Madrid arasında denize olan uzaklık farkı vardır. Ankara, kara iklimine sahip bir iç şehirken, Madrid, Akdeniz iklimine sahip bir kıyı şehridir. Bu da bu merkezlerin sıcaklık farklılıkları, yağış miktarları ve bitki örtüleri açısından farklılık göstermelerine neden olur .

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...