onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Gelen gidene rahmet okutur” ya da “Gelen gideni aratır” atasözü, bir yerde veya görevde bulunan bir kişinin yerine gelen yeni kişinin, önceki kişiden daha kötü, daha zor veya daha sıkıntılı olabileceğini belirtir. Bu durumda, önceki kişinin değeri daha çok anlaşılır ve onun yokluğu hissedilir. Atasözü, beğenmediğimiz bir kişinin yerine öyle birisinin geldiğini ifade eder ki, eskisini arar hale geliriz ve “keşke o gitmeseydi, o çok iyiydi” diye düşünürüz. Hayatın devamlı bir değişim içinde olduğunu ve bazen kıymeti bilinmeyen şeylerin, sonradan değerli olduğunun anlaşılacağını vurgular.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...