onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
126 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Teleskoplar, uzayda bulunan gök cisimlerini ve olaylarını incelemek için kullanılan optik araçlardır. Teleskoplar, kullanılan dalga boyu açısından temel olarak beş sınıfa ayrılır. Bu teleskop çeşitleri şunlardır:

  • Optik teleskoplar: Elektromanyetik tayfın görünür kısmından çok miktarda ışığı kırarak veya yansıtarak, göz merceği sayesinde gözlemlenebilen bir odak noktasına toplayan teleskoplardır. Optik teleskoplar, mercekli, aynalı ve katadioptrik gibi alt türlere sahiptir.
  • Radyo teleskoplar: Uzak yıldızların, galaksilerin ve kuasarların doğal olarak meydana gelen emisyonlarından kaynaklanan radyo sinyallerini alıp güçlendirerek çalışan teleskoplardır. Radyo teleskoplar, genellikle büyük bir radyo anteni ve hassas bir radyometreden oluşur.
  • Kızılötesi teleskoplar: Gök cisimlerini tespit etmek için kızılötesi ışık kullanan teleskoplardır. Kızılötesi teleskoplar, Dünya’nın atmosferinin kızılötesi ışığı soğurması nedeniyle genellikle uzaya yerleştirilir.
  • Ultraviyole teleskoplar: Gök cisimlerini tespit etmek için ultraviyole ışık kullanan teleskoplardır. Ultraviyole teleskoplar, Dünya’nın atmosferinin ultraviyole ışığı engellemesi nedeniyle genellikle uzaya yerleştirilir.
  • X-ışını teleskopları: Gök cisimlerini tespit etmek için X-ışını kullanan teleskoplardır. X-ışını teleskopları, Dünya’nın atmosferinin X-ışınlarını soğurması nedeniyle genellikle uzaya yerleştirilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...