248 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 97, 98, 99, 100 Cevapları - FCM Yayınları</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
♦ tarafından
♦ tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Sayfa 97 Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan satırlara yazınız

1. Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız.

Cevap:

Peygamberimiz (s.a.v.), kendisine gelen ilahi emir üzerine tebliğe ilk olarak akrabalarından başlamıştır. Devamı..

2. Hz. Peygamber (s.a.v.), İslam’ı Mekke’de yayarken ne gibi zorluklarla karşılaşmıştır? Bilgi veriniz.

Cevap:

Hz. Peygamber (s.a.v.), İslam’ı Mekke’de yayarken çok büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Devamı..

3. İsrâ ve Miraç Olayı ne demektir? Açıklayınız.

Cevap:

İsrâ ve Miraç Olayı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) bir gece Mekke’den Kudüs’e (İsrâ) ve oradan semalara (Miraç) yükselmesini anlatan mucizevi bir olaydır. Devamı..

4. Peygamberimiz (s.a.v.) ve Müslümanlar niçin Medine’ye hicret etmişlerdir? Belirtiniz.

Cevap:

Peygamberimiz (s.a.v.) ve Müslümanlar, Mekke’de müşriklerin baskı ve işkencelerine dayanamayacak hâle geldikleri için Medine’ye hicret etmişlerdir. Devamı..

5. Mescid-i Nebi’nin, Peygamberimiz (s.a.v.) döneminde ne gibi sosyal işlevleri vardı? Belirtiniz.

Cevap:

Mescid-i Nebi, Peygamberimiz (s.a.v.) döneminde sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda bir toplumsal merkez olarak da kullanılmıştır. Devamı..

6. Hz. Muhammed (s.a.v.), Medine’de sosyal barışı sağlamak için ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bilgi veriniz.

Cevap:

Hz. Muhammed (s.a.v.), Medine’de sosyal barışı sağlamak için şunları yapmıştır: Devamı..

7. Bedir Savaşı’nın başlıca sonuçları nelerdir? Belirtiniz.

Cevap:

Bedir Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında 624 yılında yapılan ilk ve zaferle sonuçlanan savaştır. Bu savaşın başlıca sonuçları şunlardır: Devamı..

6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Sayfa 98 Cevapları

B. Aşağıdaki şemaları doldurunuz.

1. İlk Müslümanların adlarını aşağıdaki şemaya yazınız.

Cevap: Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Ebubekir, Hz. Zeyd bin Harise

2. Hicret’in Müslümanlar için ne gibi faydaları ve sonuçları olmuştur? Aşağıdaki şemaya yazınız.

Cevap: Canlarını korumuş oldular, İslamın yayılması hızlandı, güçlü bir İslam sosyal yapısı kuruldu, sayıları arttıkça güçlendiler.

C. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Peygamberimize (s.a.v.) ilk inen ayetler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bakara suresinin ilk beş ayeti
B) Müddessir suresinin ilk beş ayeti
C) Alak suresinin ilk beş ayeti
D) Fâtiha suresinin tamamı

Cevap: C

2. Müslümanların ilk hicret ettikleri yer neresidir?

A) Medine B) Habeşistan
C) Taif D) Şam

Cevap: B

6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Sayfa 99 Cevapları

3. “Akabe Biatları” kimler arasında gerçekleşmiştir?

A) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında
B) Peygamberimiz (s.a.v.) ile müşrikler arasında
C) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Habeşistan hükümdarı arasında
D) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Medineli Müslümanlar arasında

Cevap: D

4. Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlara ……muhacir……., onlara Medine’de yardım eden, destek olan Müslümanlara da ..ensar………………….. adı verilir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi kavramlar gelmelidir?

A) Ensar – muhacir B) Muhacir – ensar
C) Sahabi – muhacir D) Ensar – hicret

Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında yapılan Medine Sözleşmesi’nin maddeleri arasında yer almaz?

A) Yahudiler dinlerinde özgür olacaklar.
B) Yahudilerle Müslümanlar arasında çıkan sorunlarda, Hz. Peygamber (s.a.v.) hakem
kabul edilecek.
C) Medine’ye bir saldırı olursa iki taraf şehri birlikte savunacaklar.
D) Yahudiler ve Müslümanlar birbirlerinin düşmanlarıyla ittifak kurabilecekler.

Cevap: D

6. Aşağıdaki olay ve tarih eşleştirmelerinden hangisi hatalıdır?

A) Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahiy gelişi – 610
B) Mekke’den Medine’ye hicret – 620
C) Uhud Savaşı – 625
D) Hudeybiye Antlaşması – 628

Cevap: B

7. I. İlk Müslümanlardan biridir.
II. Peygamberimizin (s.a.v.) en yakın arkadaşı ve sadık dostudur.
III. Hicret yolculuğunda Peygamberimizin yanında yer almıştır.

Yukarıda sözü edilen sahabi kimdir?

A) Hz. Ömer (r.a.) B) Hz. Ebu Bekir (r.a.)
C) Hz. Osman (r.a.) D) Hz. Zeyd (r.a.)

Cevap: B

6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Sayfa 100 Cevapları

8. Peygamberimiz (s.a.v.), Hendek Savaşı’ndan önce müşriklerle yapacakları savaşta nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda, sahabilerle görüş alışverişinde bulunmuştur. Bunun sonunda Selman-ı Farisi adlı sahabinin Medine’nin etrafına hendek kazılmasına dair teklifi uygun bulunmuştur. Bu durum Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliğini ortaya koymaktadır?

A) Peygamberimizin (s.a.v.) merhametli olduğunu
B) Peygamberimizin (s.a.v.) ilme önem verdiğini
C) Peygamberimizin (s.a.v.) istişareye önem verdiğini
D) Peygamberimizin (s.a.v.) sabırlı olduğunu

Cevap: C

Ç. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap: 

1. (Y) Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahiy Sevr Mağarası’nda gelmiştir.

2. (D) Peygamberimizin (s.a.v.) eşi Hz. Hatice (r.a.) ile amcası Ebu Talip’in vefat ettiği yıla “Hüzün Yılı” adı verilmiştir.

3. (D) Peygamberimiz (s.a.v.) ilk mescidi hicret sırasında Kuba’da yapmıştır.

4. (Y) Peygamberimizin (s.a.v.) kabri, Mekke’de Kâbe’nin yanındadır.

5. (D) Hz. Hamza (r.a.) ile Hz. Ömer’in (r.a.) art arda İslam’a girmesi, Mekke’de İslam’ın yayılmasına ve Müslümanların güçlenmesine katkı sağlamıştır.

6. (Y) Hudeybiye Antlaşması, Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında yapılmıştır.

7. (D) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Veda Haccı” sırasında Arafat’ta yaptığı konuşmaya “Veda Hutbesi” adı verilir.

8. (Y) Hz. Muhammed (s.a.v.) Taif’e gittiğinde, insanlar Peygamberimizi (s.a.v.) büyük bir sevgiyle karşıladı ve çok sayıda insan İslam’ı kabul etti.

D. Aşağıdaki Nasr suresinde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.

Cevap:

Bismillahirrahmânirrahîm.

İzâ câe ……..nasrullahi……… velfeth ve …….ra eytennase… yedhulûne fî..dinillahi…. efvâcâ. Fesebbih ….bi hamdi….. Rabbike ..vestağfirhu…İnnehû …kane…….. tevvâbâ.

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...