onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Tekâlif-i Millîye Emirlerini yayımlamasındaki amaçları şunlardır:

  • Tekâlif-i Millîye Emirleri, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik döneminde, Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak ve savaş gücünü arttırmak için çıkarılmıştır. Bu emirlerle, halkın elindeki silah, cephane, giyecek, yiyecek, taşıt ve hayvan gibi malzemelerin bir kısmına el konulmuş ve orduya teslim edilmesi istenmiştir.
  • Tekâlif-i Millîye Emirleri, Türk halkının bağımsızlık mücadelesine katılımını sağlamak ve millî birlik ruhunu pekiştirmek için çıkarılmıştır. Bu emirlerle, halkın savaşa gönüllü olarak katılması teşvik edilmiş ve herkesin savaşın sonucundan sorumlu olduğu vurgulanmıştır.
  • Tekâlif-i Millîye Emirleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yasama yetkisini kullandığını ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın savaşı yönettiğini göstermek için çıkarılmıştır. Bu emirlerle, TBMM’nin uluslararası alanda tanınmasına ve saygınlık kazanmasına katkıda bulunulmuştur .

Tekâlif-i Millîye Emirleri, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu emirler sayesinde Türk ordusu ve halkı, Sakarya Meydan Muharebesi’nde ve Büyük Taarruz ’da Yunan ordusunu yenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu sağlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...