onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Mohaç Meydan Savaşı, 29 Ağustos 1526 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Macar Krallığı arasında yapılmış olan tarihin en kısa süren savaşıdır. Savaşta Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferiyle sonuçlanmıştır ve Macaristan’ın çok önemli bir bölümü Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiştir

Fransa kralı Fransuva, roma germen imparatoru Şarlken'e esir düşmesi ve Fransa kralının Osmanlı Devletinden yardım istemesi üzerine Kanuni, Macaristan üzerine sefer yapma kararı aldı. Şarlken’in Fransa’yı da alarak tüm Avrupa’yı birleştirilmesi Osmanlı Devleti için tehlikeli olabilirdi. Osmanlı ve Macar orduları Mohaç Ovasında karşılaştılar. Türk ordusu sahte bir geri çekilme yaparak Macarları çembere aldı. İki saat içerisinde Macar ordusunun önemli bir bölümü imha edildi. Ölenler arasında Macar kralı II. Layoş da vardı. Kanuni zaferden sonra Macaristan’ın başkenti budin'e (Budapeşte) girdi. Kanuni, Macar tahtına Jan Zapolyayı (yanoş) getirdi. Böylece Macaristan Osmanlılara bağlandı. Bu durum Osmanlı-Avusturya mücadelesini de başlatmış oldu.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...