onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Monarşi, tek bir kişinin devleti yönettiği yönetim şeklidir. Bu kişi padişah, kral, hükümdar, imparator gibi isimlerle adlandırılmıştır. Monarşi iki türe ayrılır: Anayasal monarşi ve mutlak monarşi.

Anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerde kral veya kraliçe sembolik bir rol oynar ve yetkileri anayasa ile sınırlanmıştır. Bu ülkelerde genellikle parlamenter demokrasi uygulanır ve halk tarafından seçilen bir başbakan veya cumhurbaşkanı yürütme yetkisine sahiptir.

Mutlak monarşi ile yönetilen ülkelerde ise kral veya kraliçe tüm yetkilere sahiptir ve anayasaya veya halka karşı sorumlu değildir. Bu ülkelerde genellikle otoriter veya totaliter bir rejim uygulanır ve halkın temel hak ve özgürlükleri kısıtlanmıştır.

2022 yılı itibariyle dünyada 44 ülke monarşi ile yönetilmektedir. Bunlardan 30 tanesi anayasal monarşi, 14 tanesi ise mutlak monarşi ile yönetilmektedir. 

Monarşi ile yönetilen ülkelerin listesi şöyledir:

Anayasal monarşi ile yönetilen ülkeler: Andorra, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Bahamalar, Belçika, Belize, Birleşik Krallık, Butan, Kamboçya, Kanada, Danimarka, Grenada, Jamaika, Japonya, Lesotho, Lüksemburg, Malezya, Hollanda, İspanya, İsveç, Norveç, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve the Grenadines, Solomon Adaları, Tayland, Tonga, Tuvalu, Yeni Zelanda.

Mutlak monarşi ile yönetilen ülkeler: Brunei, Esvatini (Eski adıyla Svaziland), Suudi Arabistan, Vatikan (Papa tarafından yönetilir), Bahreyn, Katar, Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (7 emirlikten oluşur), Ürdün (Kralın yetkileri sınırlıdır), Fas (Kralın yetkileri sınırlıdır), Lihtenştayn (Prens’in yetkileri sınırlıdır), Monako (Prens’in yetkileri sınırlıdır), Bhutan (Kralın yetkileri sınırlıdır) .


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...