onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
43 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 6 42 147

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 242 801
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türkiye’deki önemli en bilinen ve en büyük vadileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ihlara Vadisi: Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Ihlara Vadisi, 14 kilometre uzunluğunda ve 100-150 metre derinliğinde bir kanyon vadisidir. Vadide çok sayıda tarihi kilise, manastır ve yerleşim yeri bulunmaktadır. Vadide yürüyüş, bisiklet, kamp ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapılabilir.
  • Munzur Vadisi: Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Vadisi, Türkiye’nin en büyük milli parklarından biridir. Vadi boyunca dökülen şelaleler, yaban hayvan ve bitki çeşitliliğiyle görülmeye değer. Munzur Suyunun iki kenarı, Ovacık kesiminde Türkiye’de doğal yayılışı çok küçülmüş olan huş ağaçlarıyla kaplıdır.
  • Kelebekler Vadisi: Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’in doğusunda yer alan 350 metre yüksekliğindeki Babadağ’ın eteklerinden denize kadar uzanan bir doğa harikasıdır. Vadide 80’den fazla kelebek türü yaşamaktadır. Vadiye sadece deniz yoluyla ulaşılabilmektedir.
  • Çoruh Vadisi: Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan Çoruh Vadisi, Türkiye’nin en hızlı akan nehri olan Çoruh Nehri’nin oluşturduğu bir vadidir. Vadi, rafting, kano, kamp ve trekking gibi sporlara elverişlidir. Vadi aynı zamanda çok sayıda tarihi kale, köprü ve camiye ev sahipliği yapmaktadır.
  • İnözü Vadisi: Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan İnözü Vadisi, 25 kilometre uzunluğunda ve 300-400 metre derinliğinde bir kanyon vadisidir. Vadi içinde kayalara oyulmuş mağara evler, tarihi köyler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Vadiye giriş ücretlidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...