onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Tektonik depremler, yerkabuğunu oluşturan levhaların birbirleriyle etkileşimi sonucu meydana gelen depremlerdir. Levhalar, yerkabuğunun altında bulunan astenosfer adı verilen yumuşak tabaka üzerinde hareket ederler. Bu hareket sırasında levhalar birbirlerine yaklaşır, uzaklaşır veya yan yana kayarlar. Bu hareketler, levhaların sınırlarında gerilme, basınç veya kayma kuvvetleri oluşturur. Bu kuvvetler, levhaların zayıf noktalarında kırılmalara veya kaymalara neden olur. Bu kırılma veya kayma anında, biriken enerji serbest kalır ve sismik dalgalar halinde yeryüzüne yayılır. Bu dalgalar, yeryüzünde sarsıntı olarak hissedilir ve deprem olarak adlandırılır.

Tektonik depremler, dünyada meydana gelen depremlerin yaklaşık %90’ını oluştururlar. Tektonik depremler, genellikle levhaların sınırlarında dar kuşaklar üzerinde gelişirler. Bu kuşaklara deprem kuşağı denir. Dünyada iki ana deprem kuşağı vardır: Pasifik Deprem Kuşağı ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı. Türkiye, Alp-Himalaya Deprem Kuşağı üzerinde yer alır ve bu nedenle tektonik depremlere sıkça maruz kalır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...