onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
120 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 8 39 163

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İlk çağda insanlar coğrafya ve iklimin etkilerine daha çok bağlıydı. Çünkü tarım, hayvancılık, ticaret gibi geçim kaynakları doğal koşullara göre değişiyordu. İnsanlar verimli topraklarsu kaynaklarıiklim özellikleri gibi faktörlere göre yerleşim yerleri seçiyor ve uygarlıklar kuruyorlardı. Coğrafya ve iklim aynı zamanda insanların kültürel gelişimiyönetim biçimleri ve gelenekleri üzerinde de etkiliydi. İnsanlar coğrafya ve iklimin sunduğu imkanları ve engelleri aşmak için çeşitli yöntemler geliştiriyorlardı. Örneğin ilk çağ coğrafyacıları dünyanın şekliiklim alanlarıyerlerin konumu gibi konularda çalışmalar yaparak coğrafyanın temelini oluşturuyorlardı.

Günümüzde ise insanların hayat ve geçim tarzları coğrafya ve iklimin etkilerinden daha az bağımlı. Çünkü teknoloji, sanayi, ulaşım, iletişim gibi alanlarda büyük gelişmeler oldu. İnsanlar doğal koşulları değiştirebiliyor veya onlara uyum sağlayabiliyorlar. İnsanlar artık yerleşim yerleri seçerken veya geçim kaynakları ararken coğrafya ve iklim faktörlerini daha az dikkate alıyorlar. Coğrafya ve iklim hala insanların kültürü, siyaseti ve ekonomisi üzerinde etkili olsa da bu etki ilk çağa göre daha az belirgin. İnsanlar coğrafya ve iklimle ilgili bilgileri daha kolay elde edebiliyor veya paylaşabiliyorlar.

Bu bağlamda, ilk çağda coğrafya ve iklimin insanların hayat ve geçim tarzları üzerine etkisi daha fazla iken günümüzde bu etki daha azalmıştır diyebiliriz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...