onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Atatürk’ün kişilik özelliklerinin ulusal bir lider olmasındaki rolü çok büyüktür. Atatürk, hem başarılı bir asker hem de ileri görüşlü bir devlet adamıydı. Savaşlarda yaptığı stratejik hamlelerle bilinen ulu önder 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan etti. Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde birçok devrim ve reform yaptı. Başkomutan ve İlk Cumhurbaşkanı olmasının yanı sıra Başöğretmen olarak da anılan Atatürk’ün kişisel özellikleri şunlardır:

  • İleri görüşlülüğü: Atatürk planlarını daima geleceğe yönelik öngörüleri üzerine yapan ve bu sayede pek çok başarı elde eden bir lider olmuştur. Türkiye’nin hem içeriden hem de dış kaynaklı yaşadığı tehlikelere dair isabetli tespitlerde bulunarak ne kadar ileri görüşlü bir şahsiyet olduğunu kanıtlamıştır.
  • Sabırlı ve disiplinli olması: Mustafa Kemal Atatürk’ün en bilinen özelliklerinden biri disiplinli oluşudur. Hedeflediği şeylerin gerçekleşmesi için çok çalışır ve asla taviz vermezdi.
  • Açık sözlülüğü: Atatürk doğru bildiğini savunan, dürüst ve cesur bir insandı. Kimseye yalan söylemez, sözünde durur ve karşısındakine de aynı şekilde davranmasını beklerdi.
  • Vatan ve millet sevgisi: Vatanseverlik, Atatürk’ün en önemli kişisel özelliklerinden birisidir. Vatanını ve milletini en saf ve en derin duygularla sevmek onun en belirgin özelliğidir. Kurtuluş Savaşı’nda Türk milletinin bağımsızlığı için yaptığı savaşları kazanmış, vatanseverliğiyle dünya tarihinin sayfalarında yerini almıştır.
  • İdealistliği: Atatürk inandığı değerlere sıkı sıkıya bağlı olan idealist bir kişilikti. Türkiye Cumhuriyeti’nin modern, bağımsız ve refah seviyesi yüksek bir devlet olması için çalışan ulu önder, birçok devrim gerçekleştirmiştir. Dünya çapında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk devlet adamlarından biri olması onun idealist yönüne verilebilecek örneklerden sadece biridir.
  • Çok yönlülüğü: Hem cephe arkasında hem de devlet makamında büyük başarıla imza atan Atatürk’ün en önemli özelliklerinden biri de çok yönlü olmasıdır. Dünya kamuoyunda ‘Dahi Lider’ olarak tanımlanan Atatürk, Türkiye’nin ilk geometri kitabını yazmıştır. Aynı zamanda Medeni Bilgiler ve Nutuk adlı kitapları da hem Türkiye’de hem de dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. Atatürk ayrıca sanata, spora, bilime ve kültüre de büyük önem vermiştir.
  • Gerçeği arama gücü: Atatürk gerçekleri araştırmayı seven, meraklı ve zeki bir insandı. Okumayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seven Atatürk’ün kişisel kütüphanesinde on bine yakın kitap bulunmaktadır. Ayrıca farklı dilleri de öğrenerek kendini geliştirmiştir.
  • İyi kalpliliği: Atatürk iyi kalpli, hoşgörülü ve sevecen bir insandı. Çocukları çok seven Atatürk, onlara her zaman ilgi göstermiştir. Aynı zamanda hayvanları da seven Atatürk’ün köpekleri vardır.

Bu kişilik özellikleri sayesinde Atatürk ulusal bir lider olmuştur. Milletinin güvenini kazanmış, dünyaya örnek olmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak tarihe geçmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...