onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
39 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • Suffe, Hz. Muhammed’in Kur’an’ı ve İslam’ın esaslarını öğreterek Medine’de ders verdiği yerdir. Suffe aynı zamanda bu derslere katılan fakir ve yoksul sahabelere de verilen isimdir.
  • Hüsn-ü hat, İslam sanatında süsleme ögelerinden bir diğeri olan yazı sanatıdır. Hüsn-ü hat denilen güzel yazı sanatı, Arap alfabesi ile yazılan çeşitli yazı stillerini kapsar. Hüsn-ü hat sanatçılarına hattat denir.
  • Beytü’l-Hikme, Abbasiler tarafından, 800’lü yılların başında, Bağdat şehrinde kurulan kütüphane ve çeviri merkezinden oluşan bir bilim merkezidir. Beytü’l-Hikme’de Antik Yunan, Roma, Hint ve İran uygarlıklarına ait eserler Arapçaya çevrilmiş ve İslam dünyasına tanıtılmıştır. Beytü’l-Hikme aynı zamanda bir akademi işlevi de görmüştür.
  • Cizye, İslam ülkelerinde gayrimüslimlerden alınan bir vergidir. Cizye vergisi, gayrimüslimlerin can ve mal güvenliğini sağlamak ve devlet hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak için alınmıştır. Cizye vergisi ödeyen gayrimüslimler askerlik yapmazlardı. Cizye vergisi ödeyemeyen veya ödemeyi reddeden gayrimüslimler ise zimmetten çıkarak savaşa katılırlardı.
  • Mu’îd, müderris yardımcılarına verilen isimdir. Mu’îdler, medreselerde müderrislerin verdiği dersleri tekrar ederler veya müzakere ederlerdi. Mu’îdler aynı zamanda talebelerin sorularını cevaplarlar veya müderrislere iletirlerdi. Mu’îdlik, müderrislik için bir basamak olarak görülürdü.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...