onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
17 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 9 102 425

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 102 425

Pirus Zaferi’nin tarihteki örnekleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Çaldıran Savaşı: Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1514 yılında yapılan savaşta Osmanlı ordusu galip gelmiş ancak savaş sonrası Anadolu’da Şii-Sünni çatışmaları başlamıştır.
  • Waterloo Savaşı: Napolyon Bonapart’ın Birleşik Avrupa ideali 1815 yılında yapılan savaşta İngiliz komutan Wellington’a karşı yenilgiyle sona ermiştir. Napolyon savaşı kaybetmesine rağmen askeri dehasıyla saygı kazanmıştır.
  • Vietnam Savaşı: ABD’nin Güney Vietnam’ı komünist Kuzey Vietnam’dan korumak için 1955-1975 yılları arasında yaptığı savaşta ABD ordusu teknolojik üstünlüğüne rağmen Vietkong gerillalarına karşı başarılı olamamıştır. ABD savaştan çekilirken milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ve ülkenin ekonomik ve siyasi olarak yıkıma uğradığı bir durum bırakmıştır.
  • Kore Savaşı: Kore Yarımadası’nın komünist Kuzey Kore ile kapitalist Güney Kore arasında 1950-1953 yılları arasında yaşanan savaşta ABD ve BM güçleri Güney Kore’yi desteklemiş, Çin ve SSCB ise Kuzey Kore’yi desteklemiştir. Savaş sonunda iki taraf da birbirine üstünlük sağlayamamış ve 38. paralelde bir ateşkes hattı oluşturulmuştur. Savaşta yaklaşık 3 milyon insan ölmüştür.
  • Irak Savaşı: ABD’nin Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasıyla 2003 yılında başlattığı savaşta ABD ordusu Irak’ı işgal etmiş ve Saddam Hüseyin’i devirmiştir. Ancak savaş sonrası Irak’ta siyasi istikrarsızlık, mezhep çatışmaları, terör örgütleri ve insan hakları ihlalleri artmıştır. Savaşta yaklaşık 500 bin insan ölmüştür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...