onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 36 151

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 12 50 210

Romanın kurgusunu oluşturan 4 temel unsur şunlardır:

  • Olay örgüsü: Romanda gelişen bütün olayların bir ana olay etrafından toplanıp sıralanmasıdır. Ana olay dışında gelişen diğer olaylar kahramanların farklı bir yönünü tanıtır.
  • Kişiler: Romandaki olayların kahramanları bu kişilerdir. Bu kişiler gerçek hayatta var olan ya da var olmayan kişiler olabilir. Romandaki kahramanlar hem fiziksel özellikleri ile tanıtılır hem de ruhsal özellikleri ile tanıtılır. Kişiler tip veya karakter olarak karşımıza çıkar.
  • Zaman: Romanda geçen olayların başından sonuna kadar geçen süreye romanın zamanı denir. Romanda gerçekleşen olaylar geçmiş zaman ve gelecek zaman ilişkisi ile anlatılabilir. Yani romanda zamanda geriye dönüşler söz konusu olabilir.
  • Mekan: Romanda işlenen olayların geçtiği yerler ve çevre romanın mekanıdır. Roman mekanı olayların akışına göre farklılık gösterir. Okuyucunun mekanı kafasında canlandırabilmesi için detaylı tasvirler kullanılır.

Bazı romanlarda bunlara ek olarak fikir unsuru da bulunur. Fikir, romanda işlenen temel düşünce veya mesajdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...