onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
19 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde tarafından 11 49 206

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 36 148

Michelson-Morley deneyi, fizik tarihinin en önemli ve ünlü deneylerinden biridir. 1887’de Albert Michelson ve Edward Morley tarafından Case Western Reserve University’de yapılan deney genel olarak eter teorisine karşı en büyük kanıt olarak düşünülür. Albert Michelson özellikle bu çalışması için 1907’de Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.

Deneyin asıl amacı Ether maddesinin var olduğunu deneysel olarak kanıtlamaktı. Ether maddesi ise o zamanlar evrende ki her boşluğu dolduran yerçekimi ve ışık gibi elektromanyetik dalgaların içinde yayıldığı maddeler olarak iddia ediliyordu. Eğer böyle bir madde olsaydı içinde bulunan her şeyi etkilerdi (ışık dahil).

Deneyde, ışığın iki farklı yoldan geçerek interferometre adlı bir alete yansıtılması ve ışık hızındaki küçük değişimleri algılamak için bu aletin kullanılması planlandı. Dünya, Güneş etrafında döndükçe etrafında bir eter rüzgarı yaratmalıydı. Bu da ışığın farklı yollarda farklı hızlarda gitmesine neden olmalıydı.

Ancak deney sonucunda, ışıkta bir sapma ya da gecikme olmadığı görüldü. Işık hızının değişmediği ve ether diye bir maddenin olmadığı anlaşıldı. Bu sonuç, eter teorisini çürüttü ve daha sonra Albert Einstein’ın özel görelilik kuramı’nın ortaya çıkmasına zemin hazırladı


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...