onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
30 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde tarafından 8 36 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 11 49 206

Görelilik kavramı, fizikte uzay ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ve kütleçekimin uzayzamanın eğriliğinden kaynaklandığını ifade eden bir kavramdır. Görelilik kavramı, Albert Einstein’ın özel görelilik ve genel görelilik adlarında birbirleriyle ilişkili iki teorisiyle ortaya konmuştur.

Özel görelilik, yerçekiminin yokluğunda tüm fiziksel olaylar için geçerli olan bir teoridir. Özel görelilik, ışık hızının her gözlemci için sabit olduğunu ve hareket halindeki gözlemcilerin zamanı, uzunluğu ve kütle gibi büyüklükleri farklı ölçtüğünü öngörür.

Genel görelilik ise, yerçekimi yasasını ve bu yasanın diğer doğa kuvvetleri ile ilişkisini açıklayan bir teoridir. Genel görelilik, yerçekiminin uzayzamanın eğriliği ile açıklanabileceğini ve eğriliğin de maddenin ve enerjinin varlığı ile oluştuğunu savunur.

Görelilik kavramı, fizikte birçok önemli sonuca yol açmıştır. Örneğin, kütleçekimsel zaman genişlemesi, kütleçekimsel merceklenme, ışığın kütleçekimsel kızıla kayması, kütleçekimsel zaman gecikmesi, kütle-enerji eşdeğerliği, karadelikler, kütleçekim dalgaları ve evrenin genişlemesi gibi fenomenler görelilik teorisi ile açıklanabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...