onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
57 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 39 163

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 39 163

İnorganik maddeler, canlılar tarafından üretilmeyen veya canlı olmayan maddelerdir. Genellikle karbon atomu içermeyen ve iyonik bağlı olan maddelerdir. 

İnorganik maddelere örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Su: Canlıların yapısının büyük bir kısmını oluşturan, kohezyon, adhezyon, yüzey gerilimi, özgül ısı, buharlaşma ve donma gibi özelliklere sahip olan inorganik bir sıvıdır.
  • Mineral: Canlıların yapısına az da olsa katılan, ancak metabolik faaliyetlerin düzenlenmesi ve yıpranan dokuların onarılması gibi olaylarda görev alan inorganik katı maddelerdir. Örneğin, kalsiyum, fosfor, demir, iyot, magnezyum gibi mineraller vücut için önemlidir.
  • Asit: Suda çözündüklerinde hidrojen iyonu (H+) veren inorganik bileşiklerdir. Asitler mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler. Örneğin, hidroklorik asit (HCl), sülfürik asit (H2SO4), nitrik asit (HNO3) gibi asitler inorganiktir.
  • Baz: Suda çözündüklerinde hidroksil iyonu (OH-) veren inorganik bileşiklerdir. Bazlar kırmızı turnusol kağıdını maviye çevirirler. Örneğin, sodyum hidroksit (NaOH), potasyum hidroksit (KOH), amonyak (NH3) gibi bazlar inorganiktir.
  • Tuz: Asitlerle bazlar birleşerek tuzları oluştururlar. Asit ve bazın yapısındaki diğer iyonların birleşmesiyle de tuzlar oluşur. Tuzlar suda çözünür ve elektrik akımını iletirler. Örneğin, sodyum klorür (NaCl), potasyum nitrat (KNO3), amonyum sülfat ((NH4)2SO4) gibi tuzlar inorganiktir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...