onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

DNA replikasyonu sırasında gerçekleşen olaylar şöyle özetlenebilir:

  • DNA replikasyonu, hücre bölünmesi öncesinde, S fazında başlar. DNA’nın iki zinciri arasındaki hidrojen bağları, helikaz enzimi tarafından kırılır ve DNA çift sarmalı açılır. Açılan bölgeye replikasyon çatalı denir.
  • Replikasyon çatalında, her bir DNA zinciri, yeni bir tamamlayıcı zincir oluşturmak için kalıp olarak kullanılır. Kalıp zincirlerin 3’ uçlarından 5’ uçlarına doğru ilerleyen DNA polimeraz enzimi, her bir nükleotitle eşleşen yeni bir nükleotit ekler. Böylece, yeni zincirler 5’ uçlarından 3’ uçlarına doğru oluşur.
  • Replikasyon çatalının ilerleme yönüne göre, iki farklı zincir oluşumu söz konusudur. Önder zincirde, DNA polimeraz enzimi sürekli olarak yeni nükleotitler ekler. Takipçi zincirde ise, DNA polimeraz enzimi parçalı olarak yeni nükleotitler ekler. Bu parçalara Okazaki parçaları denir. Okazaki parçalarının arasındaki boşluklar, ligaz enzimi tarafından doldurulur.
  • DNA replikasyonu sonucunda, her bir yeni DNA molekülü, eski bir kalıp zincir ve yeni bir sentezlenen zincirden oluşur. Bu şekilde, DNA’nın niteliği ve niceliği korunmuş olur. Bu tür replikasyona yarı korunumlu replikasyon denir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...