onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
99 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 37 155

Floem dokusu, bitkilerde organik maddelerin taşınmasını sağlayan bir dokudur. Floem dokusu, genellikle elek elemanları olarak adlandırılan iletken hücrelerden, hem özel eşlik eden hücreler hem de albüminli hücreler ve özelleşmemiş hücreler ve lifler ve sklereidler gibi destekleyici hücreler dahil olmak üzere parankima hücrelerinden oluşur.

İletken hücreler (elek elemanları), organik maddeleri bitkinin bölümlerine taşıyan hücre türüdür. Elek elemanları, olgunlukta çekirdekten yoksundurlar ve çok az organelleri vardır, bu nedenle metabolik ihtiyaçlarının çoğu için eşlik eden hücrelere veya albüminli hücrelere güvenirler. Elek elemanları, uçlarında kalburlu plaklar adı verilen gözenekli yapılar bulunur. Bu gözenekler, kalburlu elemanların birbirleriyle ve eşlik eden hücrelerle bağlantı kurmasını sağlar.

Eşlik eden hücreler, elek elemanlarının metabolik işlevini destekleyen özel bir parankim hücresi formudur. Eşlik eden hücreler, tipik bir çekirdekli bitki hücresidir ve elek elemanlarından daha fazla sayıda ribozom ve mitokondriye sahiptir. Eşlik eden hücreler, plazmodezmata ile elek elemanlarına bağlanır.

Albüminli hücreler, eşlik eden hücrelerin benzeri olan ancak daha az özelleşmiş olan hücrelerdir. Albüminli hücreler, gimnospermlerde elek elemanlarının yanında bulunur ve bu elementlerle ilgili fizyolojik ilişkilerde görev alırlar.

Özelleşmemiş parankima hücreleri, floem dokusunda gıda depolamak için kullanılır.

Lifler ve sklereidler, floem dokusunda destek sağlayan mekanik doku elemanlarıdır. Lifler uzun ve ince çeperli iken sklereidler kısa ve kalın çeperlidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...