onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
75 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 56 181

Işık kirliliği, doğal aydınlık/karanlık döngüsünü bozarak birçok hayvanın görüşünü, davranışını ve sağlığını olumsuz etkileyebilir. 

Işık kirliliğinden etkilenen hayvanlar şunlardır:

  • Böcekler: Bazı böcekler ışığı çekici bulurken, bazıları ışıktan kaçınır. Işık kirliliği böceklerin göç, kışlama ve polimorfizm gibi yaşamsal süreçlerini bozar. Ayrıca böcekleri yırtıcı hayvanlara karşı savunmasız bırakır.
  • Sürüngenler ve memeliler: Gece aktif olan sürüngen ve memeliler, ışık kirliliğinden rahatsız olur. Örneğin, deniz kaplumbağaları yavruları sahil ışıklarından etkilenerek denize ulaşamaz. Yarasalar ise ışık kirliliği nedeniyle avlanma alanlarını kaybeder.
  • Kuşlar: Göç eden kuşlar, ışık kirliliği nedeniyle yönlerini şaşırabilir. Bazı kuşlar ışıklara çarparak ölür, bazıları da ışıkların etrafında dönerken yorulur. Işık kirliliği ayrıca kuşların üreme, beslenme ve uyku düzenini de bozar.
  • Balıklar: Işık kirliliği, balıkların hareketliliğini, büyümesini, yumurta kalitesini ve yumurtlama devresini değiştirir. Bazı balıklar ışığa yaklaşarak avcılara hedef olur.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...