onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
111 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 20 86

Atom bombasının icadı, II. Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından gerçekleştirilen Manhattan Projesi adlı bir bilimsel girişim sonucunda olmuştur. Bu projede, Albert Einstein ve birçok bilim insanı, atom bombasını geliştirmek için çalışmışlardır. Ancak, asıl icat eden kişi, fizikçi Julius Robert Oppenheimer’dır.

Robert Oppenheimer, 1904-1967 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir teorik fizikçidir. Manhattan Projesi sırasında Oppenheimer, Los Alamos Laboratuvarı’nın direktörüydü. Atom bombasının araştırılmasından ve tasarımından sorumluydu. Bu yüzden atom bombasının babası olarak bilinir.

Oppenheimer, atom bombasının ilk denemesini 16 Temmuz 1945’te New Mexico çölünde gerçekleştirdi. Bu deneme, Trinity Testi olarak adlandırıldı. Denemede kullanılan bomba, plütonyum-239 tipi bir atom bombasıydı ve “Gadget” (Alet) olarak isimlendirildi. Bomba, 19 kilotonluk bir patlama yarattı ve çevrede büyük bir hasara neden oldu.

Oppenheimer, atom bombasının ilk kullanımını ise 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya karşı gördü. Bu saldırıda kullanılan bomba, uranyum-235 tipi bir atom bombasıydı ve “Little Boy” (Küçük Oğlan) olarak isimlendirildi. Bomba, şehirde yaklaşık 80 bin kişinin ölümüne neden oldu. Üç gün sonra ise Nagasaki’ye de plütonyum-239 tipi bir atom bombası atıldı. Bu bomba, “Fat Man” (Şişman Adam) olarak isimlendirildi ve yaklaşık 80 bin kişinin daha ölümüne neden oldu. Bu iki saldırı, Japonya’nın teslim olmasına ve II. Dünya Savaşı’nın sona ermesine yol açtı.

Atom bombasının icadı, insanlık tarihinin en önemli ve en ölümcül icatlarından biridir. Atom bombası, hem savaşın seyrini değiştirmiş hem de nükleer silahlanma yarışını başlatmıştır. Atom bombası, aynı zamanda insanlığın kendini yok etme potansiyelini de göstermiştir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...