onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
143 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Karbon, periyodik tablonun 14. grubunda bulunan ve 6 proton, 6 elektron ve 6 nötrona sahip bir elementtir. Karbonun atom numarası 6, atom kütlesi 12.011 ve elektron dizilimi 1s 2s 2p’dir. Karbon, doğada üç izotop halinde bulunur: karbon-12karbon-13 ve karbon-14. Karbon-14, radyoaktif bir izotop olup, karbon tarihleme yönteminde kullanılır.

Karbon, çok sayıda organik ve inorganik bileşik oluşturabilen çok yönlü bir elementtir. Karbonun en önemli özelliği, uzun zincirler veya halkalar halinde kendisiyle bağlanabilmesidir. Bu özellik, karbonun yaşamın temelini oluşturan biyomoleküllerin yapısına katılmasını sağlar. Karbon ayrıca, elmas, grafit, kömür, fuleren ve nanotüp gibi farklı allotroplara sahiptir. Allotrop, bir elementin farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip farklı kristal yapılar oluşturmasıdır. Örneğin, elmas çok sert ve şeffaf bir malzeme iken, grafit yumuşak ve siyah bir malzemedir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...