onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
51 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 39 152

Matbaanın icadı, tarihte farklı zamanlarda ve farklı yerlerde gerçekleşmiştir. Ancak genel olarak kabul edilen tarih, M.S. 593 yılıdır. Bu tarihte, Çinliler tarafından ilk matbaa icat edilmiştir. Matbaa, harflerin ağaç plakalar üzerine oyulması ile oluşturulmuş ve kâğıt veya kumaş üzerine baskı yapılmıştır.

Matbaa, daha sonra Kore ve Japonya’ya yayılmış ve 11. yüzyılda Bi Sheng adlı bir Çinli mucit tarafından metal harflerle baskı tekniği geliştirilmiştir.

Matbaa, batıya ise Türkler ve Müslümanlar aracılığıyla ulaşmıştır. 9. yüzyıldan itibaren Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri matbaayı kullanmaya başlamış; İslam coğrafyasının Türkler ve Çinliler ile irtibat kurması sonucu ise matbaa kullanımı İslam dünyasına geçmiştir.

Avrupa’da ise ilk ahşap baskı tekniği, 14. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Ancak matbaanın modern anlamda icadı, 1450 yılında Alman mucit Johannes Gutenberg’in metal harflerle basım tekniğini bulmasıyla gerçekleşmiştir. Gutenberg’in icat ettiği matbaa, kitap basımını hızlandırmış ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmıştır.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...