onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 249 815

Eşeyli üreyen canlılarda üreme hücreleri, mayoz adı verilen bir bölünme süreciyle oluşur. Mayoz bölünme, bir diploit hücrenin ilk hücresi bölünerek genelde gamet olarak adlandırılan haploit hücrelere bölündüğü hücresel bir süreçtir. Diploit hücreler, iki takım kromozom içeren hücrelerdir. Haploit hücreler ise, tek takım kromozom içeren hücrelerdir. Gametler, erkek ve dişi üreme hücreleri olan sperm ve yumurtadır.

Eşeyli üreyen canlılarda üreme hücrelerinin mayozla oluşmasının önemi, genetik çeşitliliği sağlamasıdır. Genetik çeşitlilik, canlıların farklı genetik özelliklere sahip olmasıdır. Genetik çeşitlilik, canlıların farklı çevre şartlarına uyum sağlamasını ve evrimsel değişimlere katkıda bulunmasını mümkün kılar.

Mayoz bölünme ile genetik çeşitlilik nasıl sağlanır? Mayoz bölünme ile genetik çeşitlilik, iki yolla sağlanır: sinapsis ve krossing-over. Sinapsis, mayoz bölünmenin ilk evresinde, homolog kromozomların yan yana gelerek tetrat adı verilen bir yapı oluşturmasıdır. Homolog kromozomlar, aynı genleri taşıyan ancak farklı alelleri içeren kromozom çiftleridir. Aleller, bir gendeki farklı varyasyonlardır. Tetrat, dört kromatitten oluşan bir yapıdır. Kromatit, bir kromozomun ikiye katlanmış halidir. Krossing-over ise, sinapsis sırasında homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında parça değişimi yapmasıdır. Krossing-over ile yeni gen kombinasyonları oluşur.

Özetle, eşeyli üreyen canlılarda üreme hücrelerinin mayozla oluşmasının önemi, genetik çeşitliliği artırmasıdır. Genetik çeşitlilik, canlıların farklı genetik özelliklere sahip olmasını ve farklı çevre şartlarına uyum sağlamasını sağlar. Mayoz bölünme ile genetik çeşitlilik, sinapsis ve krossing-over yoluyla elde edilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...