411 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde tarafından
tarafından düzenlendi
<span itemprop="name">6.Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 57, 58 Cevapları - Ata Yayıncılık</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları ATA Yayıncılık

11. 16 sayısının 50’den büyük, 150’den küçük olan ……………….. tane katı vardır.
Kutucuktaki ifadede verilen noktalı yere kaç yazılmalıdır?

Cevap: 

16’nın katları → 16 – 32 – 48 – 64 – 80 – 96 – 112 – 128 – 144 
50’den büyük olan 150’den küçük olan → 64 – 80 – 96 – 112 – 128 – 144 
6 katı vardır.

12. 36 sayısının asal olmayan kaç çarpanı vardır?
Cevap:

36’nın çarpanları → 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18
Asal olmayan çarpanları → 1, 4, 6, 9, 12, 18 =6 tane asal olmayan çarpanı vardır.

13. 325 dört basamaklı sayısı, 6 ile kalansız bölünebildiğine göre yerine yazılabilecek en küçük rakam kaçtır?
Cevap:

6 ile kalansız bir şekilde bölünebilmesi için 2 ve 3′ bölünebilmesi gerekir
2 ile bölünebilmesi için son rakamının 2’nin katı olması gerekir.
→ 0, 2, 4, 6, 8 olması gerekir

3 ile kalansız bölünebilmesi için rakamalrın toplamı 3 ve katları olması gerekir.
325
→ 3 + 2 + 5 + = 10
→ 2, 5, 8 rakamları yazılabilir. 

En küçüğünü sorduğu için 2 olur.

14. 342Δ dört basamaklı sayısı, 2 ve 9 ile kalansız bölünebildiğine göre Δ yerine kaç yazılmalıdır?
Cevap:

2 ile bölünebilmesi için son rakamının 2 ve katı olması gerekir.
342Δ → 0, 2, 4, 6, 8 rakamları gelebilir

9 ile bölünebilmesi için rakamların toplamı 9’un katları olması gerekir.
342Δ → 3 + 4 + 2 + Δ = 9Δ
Δ yerine → 0, 9 yazılabilir. 

Δ yerine 0 gelirse hem 2 hemde 9’a kalansız bölünür.

15. I. 1450 sayısı, 5 ile kalansız bölünür.
II. 3579 sayısı, 5 ile kalansız bölünür.
III. 10 ile kalansız bölünebilen sayılar, 5 ile de kalansız bölünebilir.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap:
 

I ve III doğrudur.

I. 1450 sayısı, 5 ile kalansız bölünür. → 5 ile bölünebilmesi için son rakamının 5 veya 0 olması gerektiği için b u madde doğrudur.
II. 3579 sayısı, 5 ile kalansız bölünür. → son rakamı 5 veya 0 olmadığı için bölünmez. 
III. 10 ile kalansız bölünebilen sayılar, 5 ile de kalansız bölünebilir. → 10 ile bölünen sayıların hepsinin son rakamı 0 olduğu için 5 ile de kalansız bölünebilir.

16. Bölünebilme kuralları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap:
 

C) 2 ile kalansız bölünebilen tek sayı yoktur.

17. 358 –  284 – 927 –  3504 Kutucuklardaki doğal sayılardan kaç tanesi 3 ile kalansız bölünebilir?
Cevap: 

927, 3504

3 ile kalansız bölünebilmesi için 3 ve 3’ün katı olması gerekir. Buna göre;

358 → 3 + 5 + 8 = 16 3’ün katı olmadığı için bölünmez.
284 → 2 + 8 + 4 = 14 3’ün katı olmadığı için bölünmez.
927 → 9 + 2 + 7 = 18 3’ün katı olduğu için bölünebilir.
3504 → 3 + 5 + 4 = 12 3’ün katı olduğu için bölünebilir.
 

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları ATA Yayıncılık

18. Aşağıdaki doğal sayılardan hangisi, iki basamaklı en büyük asal sayıdır?
Cevap: 

C) 97

19. 144 ile 36 sayılarının ortak bölenlerini yazınız.
Cevap:

image

20. 36 ile 45 sayılarının ortak katlarından 8 tanesini yazınız
Cevap:

İlk ortak katları 180’dir. 
36 – 72 – 108 – 144 – 180 – 216 – 252 – 288 – 324 – 360…
45 – 90 – 135 – 180 – 225 – 270 – 315 – 360 …
Ortak katları → 180, 360, 540, 720, 900, 1080, 1260, 1440

21. I. 21 sayısının çarpanları 1, 3, 7 ve 21’dir.
II. 36 sayısının sekiz adet çarpanı vardır.
III. 100’den küçük olan en büyük asal sayı 89’dur.
IV. En küçük asal sayı 2’dir.
Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden kaç tanesi doğrudur?
Cevap: 

I, IV

I. 21 sayısının çarpanları 1, 3, 7 ve 21’dir. →  doğrudur
II. 36 sayısının sekiz adet çarpanı vardır. → 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36 9 tane vardır. 
III. 100’den küçük olan en büyük asal sayı 89’dur. → 100 den küçük en büyük asal sayı 97’dir.
IV. En küçük asal sayı 2’dir. → doğrudur

22. 20 ile 35 sayılarının üç basamaklı ………………. tane ortak katı vardır. Kutucuktaki ifadede verilen noktalı yere kaç yazılmalıdır?
Cevap: 

7 yazılmalıdır.

İlk 3 basamaklı ortak katları 140’tır. 
20’nin katı → 140 – 160 –  180 – 200 – 220 – 240 – 260 – 280 – 300 – 320 – 340 – 360… 
35’in katları → 140 – 175 – 210 – 248 – 280 …
Ortak katları → 140 – 280 – 420 – 560 – 700 – 840 – 980 

23. 30 ile 75 sayılarının bir basamaklı ……………… tane ortak böleni vardır. Kutucuktaki ifadede verilen noktalı yere kaç yazılmalıdır?
Cevap:

image

24 M = {1, 2, a, b, Δ, }
N = {1, 3, a, d, Δ, ☆ }
Yanda verilen M ve N kümelerinin elemanlarını sembol kullanarak belirtiniz. M∩N ve MUN kümelerini, liste yöntemi ile gösteriniz.

Cevap:

M∩N = {1, a, Δ}
MUN = {1, 2, a, b, Δ,, 3, d, ☆}

image

25. Venn şeması yöntemi ile yanda gösterilen P ve R kümelerine göre s(P), s(R), s(P∩R) ve s(P∪R) değerlerini bulunuz
Cevap:

s(P) = {Δ, □, ☆, a, b}
s(R) = {1, a, b}
s(P∩R) = {a, b}
s(P∪R) = {Δ, □, ☆, a, b, 1}

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...