onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
99 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

1. Bireylerin dış etkilerden bağımsız olarak isteğine ve düşüncesine göre karar vermesine ne denir?

Özgürlük; her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine göre karar vermesi durumudur. Özgürlük, insanın doğuştan sahip olduğu temel bir haktır. Özgürlük, insanın kendini gerçekleştirmesine, kişisel gelişimine, mutluluğuna ve topluma katkıda bulunmasına olanak sağlar. Özgürlük, aynı zamanda bir sorumluluktur. İnsan, özgür olduğu kadar sorumludur da. Özgürlük, başkalarının haklarına, özgürlüklerine ve farklılıklarına saygı duymayı gerektirir. Özgürlük, toplumun değerleri, kuralları ve yasaları ile sınırlıdır. Özgürlük, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter.
2. Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği, kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi özelliklerin tümüne ne denir?
Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği, kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi özelliklerin tümüne kültür denir. Kültür, bir toplumun kimliğini, kültürünü ve dünya görüşünü yansıtır. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
3. Vatandaşların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına ne denir?
Vatandaşların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına dilekçe hakkı denir. Dilekçe hakkı, Anayasanın 74. maddesinde tanınan temel bir hak ve özgürlüktür
4. Yasal olarak bireylere tanınan yetkilere ne denir?
Yasal olarak bireylere tanınan yetkilere hak denir. Hak, bir kişinin isteyebileceği, iddia edebileceği, kullanabileceği, toplumca ve yasalarca tanınan yetkidir. Haklar, bireylerin özgürlüklerini, menfaatlerini ve onurlarını korur. 
5. Bireyin yaptığı davranışların sonuçlarını üstlenmesine ne denir?
Bireyin yaptığı davranışların sonuçlarını üstlenmesine sorumluluk denir. Sorumluluk, insanların yaptıkları şeyler karşısında gerektiğinde hesap verme durumu olarak da açıklanabilir. Sorumluluk, insanların hem kendilerine hem de başkalarına karşı duydukları bir yükümlülüktür
6. İnsanların duygu ve düşüncelerini birbirine aktarmak için sözcükler ya da işaretler aracılığıyla kurduğu iletişime ne denir.
Bu sorunun cevabı, dil’dir. Dil, insanların duygu ve düşüncelerini birbirine aktarmak için sözcükler ya da işaretler aracılığıyla kurdukları iletişim aracıdır. Dil sayesinde, insanlar birbirleriyle anlaşabilir, bilgi paylaşabilir, kültür oluşturabilir ve toplum içinde yaşayabilirler. Dil, insanın en önemli özelliklerinden biridir. Dil, hem sözlü hem de yazılı olarak kullanılabilir. Ayrıca, işaret dili, beden dili, resim dili gibi farklı diller de vardır. Dil, zaman içinde değişir ve gelişir. Dünyada yaklaşık 7000 farklı dil olduğu tahmin edilmektedir.
7. Bir kimse veya bir olayla ilgili yeterli bilgi edinmeden geliştirilen tutumlara ne denir?
Bu sorunun cevabı, ön yargı’dır. Ön yargı, bir kimse veya bir olayla ilgili yeterli bilgi edinmeden geliştirilen tutumlardır. Ön yargı, insanların başka düşüncelere, insanlara veya olaylara karşı olumlu veya olumsuz bir yargıya sahip olmalarıdır. Ön yargı, genellikle kişisel deneyimler, toplumsal değerler, kültürel etkiler veya medya gibi faktörlerden kaynaklanır. Ön yargı, insanların gerçekleri görmesini engelleyebilir, iletişimi bozabilir, ayrımcılığa ve çatışmaya yol açabilir. Bu yüzden, ön yargıları aşmak için objektif olmak, farklı bakış açılarına açık olmak, empati kurmak ve bilgi edinmek gerekir.
image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...